Mostanra rájöttem: a fasírt a kedvenc ételem. Mindegy, hoyg hagyományos, vagy valamilyen különlegesebb fajta, hogy apró, hogy lapos, vagy egybensült, számomra bárhol és bármikor jöhet. És a hagymalekvár?! No, az felteszi az egészre a koronát! :) Tudjátok, mint a mesében: aki nem hiszi... ;) :)
Csirkefasírtos
szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral
Hozzávalók 4
személyre: 4 nagyobbacska teljes kiőrlésű, magvas zsemle, kb. 40 dkg darált
csirkehús, 2 szelet barna kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 2 teáskanál
szumák (elhagyható), só, bors, olaj;
a
hagymalekvárhoz: 6 közepes méretű lila hagyma, 2 evőkanál áfonyalekvár
(elhagyható), 2 dl vörösbor, só, cukor, 6-7 evőkanál olívaolaj;
továbbá: 25 dkg
friss mozzarella, savanyú uborka.
Elkészítése: A hagymalekvárhoz a lila hagymát vékonyan
felszeleteljük, és a felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük. Amikor
kissé összeesett, kicsinként hozzáöntjük a vörösbort, és addig pároljuk
lefedve, illetve gyakran kavargatva, amíg az összes bort el nem használtuk,
illetve a hagyma teljesen meg nem puhult. Végül hozzákavarjuk az áfonyalekvárt
(ha használunk - én tettem), sóval, borssal és cukorral ízesítjük tetszés szerint. A barna
kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a lereszelt fokhagymával
együtt, szumákkal, sóval meg borssal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A
húsmasszát négyfelé osztjuk, és a zsemlék alapterületével nagyjából azonos méretű húspogácsákat formálunk belőle
(nagyobbak lesznek a szokásos fasírtoknál). Kevés felforrósított olajban, lassú
tűzön mindkét oldalukon szép pirosra sütjük. A mozzarellát és a savanyú uborkát
felszeleteljük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a félbevágott zsemléket a
vágott felükön, majd összeállítjuk a szendvicseket. A zsemlék alsó felére 1-1
szelet mozzarellát fektetünk, megkenjük hagymalekvárral, ráhelyezzük a
húspogácsát, erre is hagymalekvárt teszünk, és befedjük 1-1 másik szelet
mozzarellával és a zsemle felső részével. Savanyú uborkával díszítjük.
Megjegyzés: Csirke helyett egyéb darált húsból is
készülhet a fasírt. Ha disznóból, pulykából vagy marhából csináljuk, tegyünk a
masszához egy tojást is.
EK - 2018/2
EK - 2018/2
Hú, Edith! Megláttam a képet, és összeszaladt a nyál a számban! Most kénytelen leszek valami hamburgerezőbe menni ebédért. :) Bár ugye a tiéd "szendvics", de azért hasonlít egy hamburgerre. És a hagymalekvár, ahhhh.... a gyengém!!!!!!!
VálaszTörlés:) :) :)
VálaszTörlésIgen, nagyon finom volt, és persze, hasonlít egy hamburgerhez. :) Sajnálom, hoyg nem vagy közelebb. :)