2018. március 16., péntek

Csokoládémousse


Ha gyorsan elkészíthető desszertet szeretnénk, ami által majd sok-sok dicséret "üti a markunkat", akkor mi sem egyszerűbb, mint egy csokoládémousse. Nem beszélve arról, hogy csupán alig néhány hozzávaló kell hozzá, és máris kész a fenséges, impresszionáló desszert. Természetesen, az alapreceptbe nem kell fehér csokoládé és semmi más sem, de ha feldobjuk valami extrával, az általában nem válik kárára...


Csokoládémousse ropogós fehércsokoládéval

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4 dkg vaj, 1 evőkanál kakaópor, 5 tojás, 3 evőkanál cukor, 10-15 dkg ropogós fehér csokoládé, 1 csipet só.
Elkészítése: A csokoládét összetördeljük, rászórjuk a kakaóport, illetve hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk. Simára kavarjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját és 2 evőkanál cukrot kb. 5 perc alatt kézi mixerrel habos krémmé kavarunk, majd beledolgozzuk az olvasztott csokoládéba. A tojásfehérjét keményre verjük a sóval és a maradék 1 evőkanál cukorral, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a csokoládékrémbe. Végül a csokoládéból félreteszünk 4 kis kockányit, a többit pedig összedaraboljuk, és szintén beleforgatjuk a habba. A csokoládémousse-t poharakba adagoljuk, majd hűtőben hagyjuk jól kihűlni legalább 4-5 órán át. A félretett csokoládéval díszítjük, de ha szeretnénk, tejszínhabot is kínálhatunk mellé.

EK - 2018/4.
BA - 2018/10.

Mousse de ciocolată cu ciocolată albă crocantă

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g ciocolată neagră cu conţinut ridicat de cacao, 40 g unt, 1 lingură pudră de cacao, 5 ouă, 3 linguri zahăr, 100-150 g ciocolată albă crocantă, 1 praf de sare.

Prepararea: Se rupe ciocolata în bucăţi, se adaugă cacaua şi untul şi se topesc la bain-marie sau la microunde. Se amestecă cu telul până ce devine o cremă fină şi se lasă să se răcorească. Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă cu 2 linguri de zahăr până ce devin spumoase (cca. 5 minute), şi se adaugă la ciocolata topită. Se bat albuşurile spumă cu zahărul rămas şi sarea, după care se încorporează cu grijă în crema de ciocolată. Din ciocolata albă se pun deoaparte 4 bucăţi pentru decor, iar restul se taie în cubuleţe şi se încorporează în cremă. Se porţionează în pahare şi se lasă la frigider pentru cel puţin 4-5 ore. Se decorează cu ciocolata albă pusă deoparte şi se serveşte. Se poate servi şi garnisită cu frişcă.



1 megjegyzés: