Következzen egy újabb csokoládés finomság, ami más, mint
az előző, de legalább ugyanolyan finom mégis.
Csokoládés-mandulás
csónakok
Hozzávalók a
tésztához: 25 dkg
liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 18 dkg vaj vagy kókuszzsír, 10
dkg cukor, ½ mokkáskanálnyi só, 1 tojássárgája;
a krémhez: 20 dkg magas
kakaótartalmú csokoládé, 2 dl habtejszín, 20 dkg mascarpone, 1 evőkanál
porcukor;
a tetejére: 5 dkg csokoládé, 30 ml tej, 2 dkg vaj, 6-7 dkg darabolt
mandula.
Elkészítése: A kosárkákhoz
a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a
hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a cukrot meg a tojássárgáját, gyorsan
gombóccá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és ½ -1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra
nyújtjuk. Csónakformáink méretétől függően ovális szaggatóval kivágjuk, és
minden formát kibélelünk vele. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra
előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A krémhez a csokoládét
összetördeljük, ráöntjük a tejszínt, és a mikróban felolvasztjuk. Simára
keverjük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, míg jól ki nem dermed. Ekkor
kézi mixerrel habosra kavarjuk, miközben hozzáadjuk a porcukrot, és kanalanként
beledolgozzuk a mascarponét is. A csónakokat megtöltjük a krémmel, majd
megszórjuk darabolt mandulával, és leöntjük csokoládébevonattall. A hűtőbe
tesszük, míg az ízek összeérnek. A bevonathoz a csokoládét összeolvasztjuk a
tejjel, simára kavarjuk, és beledolgozzuk a vajat is. Hagyjuk egy picit hűlni,
majd amikor langyosra hűlt, rálocsoljuk a csónakok tetejére.
Megjegyzés: Természetesen, kerek kosárformákban is megsüthető a tészta.
De szép formák, jól látom minta van az oldalán?Igazán különleges..nagyon jó sütiket sütsz, most nézegetem!!!
VálaszTörlésMarika