2018. március 19., hétfő

Csokoládés-mandulás csónakok

Következzen egy újabb csokoládés finomság, ami más, mint az előző, de legalább ugyanolyan finom mégis.




Csokoládés-mandulás csónakok

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 18 dkg vaj vagy kókuszzsír, 10 dkg cukor, ½ mokkáskanálnyi só, 1 tojássárgája; 
a krémhez: 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 2 dl habtejszín, 20 dkg mascarpone, 1 evőkanál porcukor; 
a tetejére: 5 dkg csokoládé, 30 ml tej, 2 dkg vaj, 6-7 dkg darabolt mandula.

Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a cukrot meg a tojássárgáját, gyorsan gombóccá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és ½ -1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Csónakformáink méretétől függően ovális szaggatóval kivágjuk, és minden formát kibélelünk vele. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A krémhez a csokoládét összetördeljük, ráöntjük a tejszínt, és a mikróban felolvasztjuk. Simára keverjük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, míg jól ki nem dermed. Ekkor kézi mixerrel habosra kavarjuk, miközben hozzáadjuk a porcukrot, és kanalanként beledolgozzuk a mascarponét is. A csónakokat megtöltjük a krémmel, majd megszórjuk darabolt mandulával, és leöntjük csokoládébevonattall. A hűtőbe tesszük, míg az ízek összeérnek. A bevonathoz a csokoládét összeolvasztjuk a tejjel, simára kavarjuk, és beledolgozzuk a vajat is. Hagyjuk egy picit hűlni, majd amikor langyosra hűlt, rálocsoljuk a csónakok tetejére.

Megjegyzés: Természetesen, kerek kosárformákban is megsüthető a tészta. 



1 megjegyzés:

  1. De szép formák, jól látom minta van az oldalán?Igazán különleges..nagyon jó sütiket sütsz, most nézegetem!!!
    Marika

    VálaszTörlés