2018. március 27., kedd

Magvas kéregben sült báránycomb narancsos mártással

Itt a húsvét, és nálunk elképzelhetetlen az ünnep valamilyen bárányos étel nélkül. Idén nem ilyen lesz, hanem valahogy másképp készül majd, de hogy ötletet adjak, itt az első bárányos receptem erre az ünnepre. A következő bejegyzésekben is lesznek bárányos receptek, ki-ki kedvére válogathat majd közülük. Illetve böngészhető a teljes bárányos címke is. 


Magvas kéregben sült báránycomb narancsos mártással

Hozzávalók (4-6 személyre): egy 1,3-1,5 kg-os báránycomb, 5 dkg mandula, 5 dkg napraforgómag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2-3 szál újhagyma, friss bazsalikomlevelek, 5 evőkanál olívaolaj, 4-5 cikk fokhagyma, kevés víz, só, bors, 1-2 dl fehérbor;
a mártáshoz: a leszűrt pecsenyezsír, 1 nagy narancs leve.

Elkészítése: A báránycombot kicsontozzuk, a vastagabb helyeken pedig bevágjuk, hogy a fűszerek mindenhol jól átjárhassák. Megszórjuk sóval és borssal. A mandulát, a napraforgót, a fokhagymát, az újhagymát meg a zöldfűszereket magas falú pohárba tesszük, ráöntjük az olívaolajat, illetve kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és krémesre dolgozzuk. Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy jó sűrű, kenhető masszát kapjunk belőle. A húst kiterítjük belső felével felfele, és rákenjük a pesztó 1/3-át vigyázva, hogy minden vágásba is jócskán jusson belőle. Ezután a húst szorosan feltekerjük, spárgával szépen megkötözzük, és végül jó vastagon bekenjük a maradék pesztóval. Hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk még kevés olajjal, aláöntjük a bort, és lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 2-3 órán át sütjük. Miután elkészült, hagyjuk pihenni 5-10 percig, utána eltávolítjuk a spárgát, és felszeletelve kínáljuk krumplipürével és narancsos mártással. A mártáshoz leszűrjük a hús alatt visszamaradt szaftot, hozzáadjuk 1 nagy narancs kifacsart levét, és amíg a hús pihen, kis lángon jól beforraljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése