Itt a húsvét, és nálunk elképzelhetetlen az ünnep valamilyen bárányos étel nélkül. Idén nem ilyen lesz, hanem valahogy másképp készül majd, de hogy ötletet adjak, itt az első bárányos receptem erre az ünnepre. A következő bejegyzésekben is lesznek bárányos receptek, ki-ki kedvére válogathat majd közülük. Illetve böngészhető a teljes bárányos címke is.
Magvas kéregben sült báránycomb narancsos mártással
Hozzávalók (4-6 személyre): egy 1,3-1,5 kg-os báránycomb, 5
dkg mandula, 5 dkg napraforgómag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2-3 szál
újhagyma, friss bazsalikomlevelek, 5 evőkanál olívaolaj, 4-5 cikk fokhagyma,
kevés víz, só, bors, 1-2 dl fehérbor;
a mártáshoz: a leszűrt pecsenyezsír, 1 nagy narancs leve.
Elkészítése: A
báránycombot kicsontozzuk, a vastagabb helyeken pedig bevágjuk, hogy a fűszerek
mindenhol jól átjárhassák. Megszórjuk sóval és borssal. A mandulát, a
napraforgót, a fokhagymát, az újhagymát meg a zöldfűszereket magas falú pohárba
tesszük, ráöntjük az olívaolajat, illetve kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és
krémesre dolgozzuk. Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy jó sűrű, kenhető masszát
kapjunk belőle. A húst kiterítjük belső felével felfele, és rákenjük a pesztó
1/3-át vigyázva, hogy minden vágásba is jócskán jusson belőle. Ezután a húst
szorosan feltekerjük, spárgával szépen megkötözzük, és végül jó vastagon
bekenjük a maradék pesztóval. Hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk még kevés
olajjal, aláöntjük a bort, és lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben,
légkeverésen 2-3 órán át sütjük. Miután elkészült, hagyjuk pihenni 5-10 percig,
utána eltávolítjuk a spárgát, és felszeletelve kínáljuk krumplipürével és
narancsos mártással. A mártáshoz leszűrjük a hús alatt visszamaradt szaftot,
hozzáadjuk 1 nagy narancs kifacsart levét, és amíg a hús pihen, kis lángon jól
beforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése