Pikáns báránynyársak
hajdinasalátával
Hozzávalók 4
személyre: kb. 70 dkg nem túl sovány bárányhús, 1 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál
bors, gyömbérpor és kurkuma, néhány zöld fokhagymaszár, 1 piros húsú csípős
paprika, 1 marék mentalevél, 2-3 evőkanál olaj, 1 szelet szalonna.
a körethez: 1
bögre hajdina, 2,5 bögre víz, 2 evőkanál olaj, só, bors, citromlé,
fokhagymaszár, csípős paprika, menta.
Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Tálba
tesszük, rászórjuk a porfűszereket, a finomra aprított fokhagymaszárat, mentát
és csípős paprikát, rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összekavarjuk.
Lefóliázva legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni, de még jobb, ha egész éjszaka.
Ezután nem túl szorosan nyársakra húzzuk, és felforrósított, szalonnával
megkent rácson, nem túl erős parázs fölött, gyakran átforgatva megsütjük. A
körethez a hajdinát 2-3 percig pirítjuk a feforrósított olajon, majd felöntjük
a vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, és
közepes lángon készre főzzük (a hajdina megduzzad, a folyadékot pedig
mind felszívja). Utánaízesítünk, citromlével igazítunk az ízén, végül pedig
belekeverjük a felaprított csípős paprikát, fokhagymaszárat és mentát.
Megjegyzés: A
hajdinát elkészíthetjük otthon, és vihetjük magunkkal a grillezés helyszínére.
Hidegen, salátaként szinte finomabb, mint melegen. Természetesen, csirke-, pulyka- vagy disznóhússal is elkészíthető.
ÉÍ - 2018/NYÁR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése