Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhető halas fogás
Vajas-mézes-fokhagymás
halfilé
Hozzávalók 4
személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllő, bármi), só, bors, 4 teáskanál
olívaolaj;
az öntethez: 10
dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé,
só, bors.
Elkészítése: A halfilét papírtörlővel szárazra
törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1
teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3
percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre
sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és
leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez először a vajat megbarnítjuk. A
vajat kockára vágjuk, serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon
hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha
megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép dióbarna színű lett, hozzáadjuk a mézet, az
összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evőkanál
citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig főzzük, amíg szósz sűrűségű
nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével,
és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is
finom.
Megjegyzés: Ha a
szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet
elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az
öntet kihűl, és kissé megvastagszik, hőálló csészében vagy tálban feltehetjük a grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell
sokkal a sütés előtt befűszerezni, mert a só sok vizet szív ki belőle, és
kiszárad, nem lesz annyira élvezhető.
ÉÍ - 2018/NYÁR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése