Óriásburger az egész családnak. :)
Hamburgerpite
Hozzávalók (4
személyre), a tésztához: 30 dkg liszt, 3 g szárított élesztő, 1 teáskanál só, 2
evőkanál olaj, 2,6 dl víz;
a töltelékhez: 70
dkg darált hús, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, só, bors, pici olaj;
továbbá: 3
evőkanál zsemlemorzsa, 10-15 dkg sajt, mustár, ketchup, zöldségek.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól
megdagasztjuk, majd letakarva megkelesztjük. A darált húst elkeverjük a
lereszelt hagymával és fokhagymával, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd
serpenyő méretű óriáslepénnyé formázzuk, és kevés felforrósított olajon mindkét
oldalán megsütjük. Az átfordításnál a lepényt óvatosan átfordítjuk egy
tányérra, majd arról visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A húst hagyjuk langyosra
hűlni, majd a tésztát akkora körré nyújtjuk, hogy bele tudjuk majd csomagolni a
húst. A kinyújtott tésztára szórunk kevés zsemlemorzsát, kirakjuk
sajtszeletekkel, vagy megszórjuk a lereszelt sajttal, ráhelyezzük a húslepényt,
ismét megszórjuk morzsával, majd a tésztát minden oldalról ráborítjuk a húsra.
Óvatosan felemeljük, és átfordítva (hogy a behajtott részek alulra kerüljenek)
sütőpapíros tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben 30-35 percig (vagy tűpróbáig)
sütjük. Ketchuppal, mustárral, zöldségekkel kínáljuk.
KAL - 2019.
Plăcintă
hamburger/ Hamburger uriaș
Ingrediente
pentru aluat (4 persoane): 300 g făină albă, 3 g drojdie uscată, 1 linguriță
sare, 2 linguri ulei, 260 ml apă călduță;
pentru umplutură:
700 g carne tocată, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, sare, piper, puțin ulei;
alte ingrediente:
3 linguri pesmet, 100-150 cașcaval, muștar, ketchup, legume după plac.
Prepararea: Ingredientele
aluatului se amestecă, se frământă bine, apoi se acoperă și se lasă la dospit.
Pentru umplutură carnea tocată se amestecă cu ceapa și usturoiul răzuite și se
condimentează cu sare și piper. Din tot amestecul de carne se formează ”o
chiftea” uriașă, de mărimea tigăii în care se prăjește. Se încinge foarte puțin
ulei în tigaie, se așază cu grijă chifteaua și se prăjește pe ambele părți,
lăsându-se apoi să se răcească puțin. Din aluat se întinde un cerc în așa fel
încât chifteaua prăjită să poată fi împachetată în el. Peste aluatul întins se
presară puțin pesmet, se pune cașcavalul răzuit sau felii de cașcaval, se așază
chifteaua prăjită, se presară iarăși pesmet, după care se acoperă cu aluat. Se pune
într-o formă de copt rotundă (tapetată cu hârtie de copt) cu partea de sus în
jos, partea de sus fiind astfel netedă și frumoasă. Se coace la 180 grade cu
ventilație 30-35 minute sau până la proba acului. Se servește tăiat ca un tort,
cu muștar, ketchup și legume.
BA - 2020/2.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése