Petrezselymes-fokhagymás csavart perec
Hozzávalók 9 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 3 evőkanál vaj vagy libazsír, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3-5 cikk fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot háromfelé osztjuk, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket nagyon vékony téglalappá nyújtjuk. Ezután a téglalapot derelyevágóval ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a tésztát nem vágjuk teljesen át, hanem egy kb. kétujjnyis sávot hagyunk a szélén. ezután az egyik saroknál kezdve óvatosan elkezdjük felcsavarni a tésztát, majd amikor megvan, a csíkot csigaszerűen feltkerjük a vastagabb végétől kezdve a másik, hosszabban elnyúló, vékonyabb végét majd behajtjuk a tekercs alá. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15-20 percig hagyjuk még kelni, majd lekenjük a felolvasztott vajjal, amiben elkevertük az aprított petrezselyemzöldet és az összezúzott fokhagymát, illetve megszórjuk 1-1 csipetnyi reszelt sattal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.
EK - 2018/10.
Covrigi suciți - cu pătrunjel și usturoi
Ingrediente
pentru 9 bucăți: 600 g făină albă de grâu, 10 g drojdie uscată, 1 lingură rasă
sare, 2 linguri zahăr, 5 linguri ulei, 400 ml apă călduță sau lapte;
alte ingrediente:
3 linguri unt sau untură de gâscă, 1 legătură mică de pătrunjel verde, 3-5
căței de usturoi, 100 g cașcaval ras.
Prepararea: Se
amestecă ingredientele pentru aluat și se frământă până ce se obține un aluat
fin, elastic. Se acoperă și se lasă la dospit cca. 50-60 minute sau până își
dublează volumul. După ce a dospit, aluatul se împarte în 3 bucăți, iar până ce
se lucrează cu o parte, celelalte două se pun la frigider ca să nu crească prea
mult. Treimea de aluat se împarte iarăși în trei, iar pe planșeta pudrată cu
puțină făină se întinde un dreptunghi foarte subțire din fiecare bucată. După
aceasta aluatul se taie în fâșii de cca. un deget lățime în așa fel, încât la
capete să nu se taie, ci se lasă o fâșie de cca. 2 degete de jur împrejur. Se
ia aluatul de la un colț și se începe a se rula pe diagonală cât de strâns se
poate. Când sulul este gata, se sucește în formă de melc începând de la partea
mai groasă, iar capătul mai subțire se îndoaie dedesubt. Se repetă totul cu
restul aluatului, iar covrigii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se mai lasă la dospit 15-20 minute, după care se ung cu untul topit și
amestecat cu pătrunjelul tocat fin și usturoiul pisat. Se pune deasupra și
puțin cașcaval ras, după care se coc în cuptorul preîncălzit la 180 grade în
cca. 20-25 minute, până ce devin aurii.
BA / 2020/MAI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése