Igaz, hogy a szilva a kertekben már letermett, de a piacon, boltokban még lehet kapni. Amúgy más gyümölccsel is elkészíthető.
Rácsos szilvás
pite
Hozzávalók a
tésztához: 50 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű volt), 15 dkg sertészsír
vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás
cukor, 2 tojás, kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej;
a töltelékhez: 1,5
kg szilva, 10 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt kardamom;
továbbá: 2
csapott evőkanál búzadara, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, porcukor.
Elkészítése: A
tésztához a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a
sütőport meg a vaníliás cukrot, majd a tojás és a joghurt hozzáadásával gyors
mozdulatokkal összeállítjuk. 20-30 percre hidegbe tesszük, majd
kettéosztjuk, az egyik felét kb. ½ cm
vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Rászórjuk a
búzadarát is. A kimagozott, elfelezett szilvát elkeverjük a cukorral, a
fahéjjal meg a kardamommal, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. A
maradék tésztából rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét.
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztarácsokat. 170
fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje
szép aranybarnára nem sül. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
KAL - 2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése