2018. október 3., szerda

Étvágyhozó falatkák

Reggeli, vacsora, vasárnapi villásreggeli, hidegtál, bármikor, bárhová jók ezek az ötletek. Nálunk nagyon fogyott mindegyik...


Étvágyhozó falatkák

Hozzávalók (8 személyre): pirított kenyérszeletek, friss magvas barna bagettszeletek, zabkeksz, vékony sonkaszeletek, piros húsú paprika, koktélparadicsom, hagymaszeletek, petrezselyemzöld;
az avokádókrémhez: 2 avokádó, 1 lila hagyma, 2 kisebb cikk fokhagyma, 2 kisebb paradicsom, só, bors, olívaolaj, citromlé;
a kéksajtos krémhez: 20 dkg mascarpone, 5-10 dkg kékpenészes sajt, 1 kisebb lila hagyma, só, bors, 3-4 evőkanál görög joghurt, néhány friss bazsalikomlevél;
a paradicsomos krémhez: 1 piros húsú kápia paprika, 2 közepes paradicsom, 1 kisebb lila hagyma, 10 dkg hámozott mandula, 5 dkg napraforgómag, só, bors, néhány csepp olívaolaj;
a májas feltéthez: 50 dkg csirkemáj, annyi baconszelet, ahány májdarab van, bors;
a tojásfészekhez: 8 kisebb tojás, 8-12 baconszelet, pici vaj, bors.

Elkészítése: A csirkemájakat folyó víz alatt átmossuk, jól átnézve, hogy nehogy epe- vagy epevezetékdarabok legyenek rajta, majd papírtörlőre téve felitatjuk róla a vizet. Mindegyik májat kettévágjuk, megszórjuk borssal, majd hajszálvékony baconszeletekbe tekerjük. Hőálló tálba rakjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tojásfészekhez  szilikon muffinformákat kibélelünk baconszeletekkel (1-1,5 szelet nagyságtól függően), majd óvatosan beleütünk egy-egy kisebb méretű tojást. A tetejét megszórjuk borssal, borsószemnyi vajdarabkát helyezünk mindegyikre, majd 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tojás kocsonyássá nem válik. Amíg a feltétek hűlnek, elkészítjük a krémeket.
Az avokádó puha húsát villával krémes-darabosra törjük, meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a kis kockákra vágott paradicsomot (magvas-leveses részét eltávolítjuk) meg a finomra reszelt fokhagymát. Ízlés szerint sóval, borssal, esetleg további citromlével ízesítjük, és elkeverjük néhány evőkanálnyi olívaolajjal.
A mascarponét elkeverjük annyi joghurttal, hogy jó krémessé váljon, majd elkeverjük benne az apróra morzsolt kékpenészes sajtot, a finomra aprított hagymát és bazsalikomot. Sóval és borssal ízesítjük.
A paradicsomos krém összedarabolt hozzávalóit késes aprítóba vagy blenderbe tesszük, és sima krémmé dolgozzuk. Ha netán túl híg lenne, további napraforgómagot adunk hozzá, ha viszont túl kemény, akkor 1-2 szeletke paradicsommal turmixoljuk tovább.
A pirított kenyeret megkenjük a sajtos krémmel, ráhelyezünk egy-egy baconös májat, majd hagymaszeletekkel, paprikakockával, bazsalikomlevéllel díszítjük. A zabkekszeket megkenjük paradicsomos krémmel, ráhelyezzük a tojásfészkeket, és koktélparadicsommal díszítjük. A friss magvas bagettszeleteken elosztjuk az avokádós krémet, a tetjére pedig tölcsérré formázott sonkaszeleteket helyezünk és paprikával díszítjük. 

ÉÍ - 2018/ŐSZ
BA - 2018/DEC.


Aperitive asortate

Ingrediente pentru 8 persoane: felii de pâine prăjită, felii de baghete integrale proaspete, biscuiți de ovăz, felii subțiri de șuncă, ardei roșii, roșii cherry, felii de ceapă roșie, pătrunjel verde, sare, piper;  
pentru crema de avocado: 2 avocado, 1 ceapă roșie, 2 căței de usturoi, 2 roșii mai mici, ulei de măsline, zeamă de lămâie;
pentru crema de brânză: 200 g mascarpone, 50-100 g brânză cu mucegai albastru, 1 ceapă roșie mică, 3-4 linguri  iaurt grecesc, câteva frunze de busuioc;
pentru crema cu roșii: 1 ardei kapia roșu, 2 roșii potrivite, 1 ceapă roșie mai mică, 100 g migdale fără coajă, 50 g semințe de floarea soarelui, câteva picături de ulei de măsline;
pentru rulourile de ficăței: 500 g ficăței de pui, atâtea felii de bacon, câte bucăți de ficăței sunt;
pentru cuiburile de ouă: 8 ouă mai mici, 8-12 felii de bacon, unt.

Prepararea:  Se spală ficățeii sub jet de apă, după care se scot pe șervet de hârtie. Fiecare ficățel se taie în două, se presară cu piper și se înfășoară în câte 1 felie de bacon. Se pun în vas termorezistent și se coc 20-25 minute la 180 grade. Pentru cuiburile de ouă se iau forme de brioșe din silicon și se căptușesc cu 1-1,5 felii de bacon (în funcție de mărimea acestora). Se pune apoi în fiecare formă câte un ou, se presară cu piper, se pune câte o bucățică de unt cât un bob de mazăre și se coace la 200 grade până ce ouăle se încheagă. Se prepară cremele: pulpa celor două avocado se zdrobește cu furculița, se stropește cu zeamă de lămâie, după care se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt, și roșiile tăiate cubulețe. Se asexonează cu sare și piper și se încorporează câteva linguri de ulei de măsline. Mascarpone se freacă cu atât iaurt grecesc, încât să devină cremos, după care se adaugă brânza sfărâmată, ceapa și busuiocul tocate mărunt. Ingredientele pentru crema de roșii se pun în blender sau în mărunțitor electric și se mixează până ce se obține o cremă fină. Se asezonează cu sare și piper. Dacă iese prea moale, se mai adaugă semințe de floarea soarelui, dacă e prea uscată, 1-2 felii de roșii. Aperitivele se asamblează astfel: feliile de pâine prăjită se ung cu crema de brânză, se așayă câte o bucată de ficățel și se ornează cu ceapă, ardei și frunye de busuioc. Biscuiții de ovăz se ung cu crema de roșii, se așază câte un cuib de ou și se ornează cu roșii cherry. Feliile de baghetă se ung cu crema de avocado, și se ornează cu șuncă și ardei. Se servesc imediat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése