Kicsit megviccel ez a torta, nem pont olyan lett a végeredmény kinézete, ahogy azt én eredetileg elképzeltem, mert az alma felemelkedett a masszában, és kiborításkor az aljára került ahelyett, hogy a tetején maradt volna, de ez cseppet sem ártott a torta ízének. Nagyon finom lett. Akarom mondani: volt. :) A tortát összeállítani nem nehéz, sőt, hamar meg is van, de időbe telik, amíg igazán fogyasztható lesz, mert egy éjszakán át jó dermeszteni a hűtőben. De megéri a várakozást, csak időben ki kell gondolni és elkészíteni.
Almás-túrós sült
torta
Hozzávalók (4
személyre) az almás réteghez: 50 dkg alma, 5 evőkanál cukor, ½ teáskanál őrölt
fahéj, ½ mokkáskanál örült kardamom;
a túrós réteghez:
75 dkg tehéntúró vagy mascarpone (én utóbbival készítettem), 4 tojás, 1,2 dl habtejszín, 3-5 evőkanál
porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 csipet só, 1 narancs héja, 1 evőkanál
kristálycukor, 4 csapott evőkanál liszt;
továbbá: 2-3 dkg
vaj, joghurt vagy tejszínhab a tálaláshoz.
Elkészítése: A
cukrot világosra karamellizáljuk, majd rádobjuk az almát, és addig hagyjuk kis
lángon, néha megkavarva, míg a karamell mind feloldódik, és kissé be is
forraljuk. Végül megszórjuk a fűszerekkel, és félretesszük. A túrót simára
kavarjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral meg az egyenként adagolt
tojásokkal, illetve a kis sugárban hozzáöntött tejszínnel. Végül beledolgozzuk
a kristálycukorral összedarált narancshéjat, a sót és a lisztet is. Egy 22-24
cm-es magas falú piteformát alaposan kikenünk vajjal, és belesimítjuk a
karamelles almát. Ezután ráöntjük a túrós keveréket, és 180 fokos sütőben 1 óra
– 1 óra 20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a közepe még kissé
kocsonyás. Ha a teteje igen pirulna, letakarjuk, vagy a hőből is levehetünk egy
keveset. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Másnap tálra
borítjuk, szeleteljük és tejszínhabbal vagy joghurtgaluskákkal kínáljuk.
Megjegyzés: Ha a
tortaformát kiborítás előtt néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, könnyebben
ki tudjuk borítani.
KAL/2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése