Komplett főfogás. Aki nem szeretné, nem muszáj zöldbabot készítsen mellé. Én viszont a krumplit nem hiányolom, és hússal nem is igazán eszem.
Csirkestefánia
zelleres krumplipürével
Hozzávalók (4
személyre): 70 dkg darált csirkehús (mell és comb vegyesen), 2 közepes hagyma,
5 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 2 nyers tojás, 1-2
szelet szikkadt kenyér, 6-7 főtt tojás, só, bors, ½ teáskanál gyömbérpor, 1
késhegynyi őrölt szerecsendió, olaj, zsemlemorzsa;
a körethez: 70
dkg krumpli, 30 dkg zellergumó, 1 kicsike hagyma, vaj, tej vagy tejszín, só.
Elkészítése: A kenyeret beáztatjuk hideg vízbe. A finomra
aprított hagymát megdinszteljük kevés forró olajon, hozzáadjuk a kis kockákra
vágott paprikát, a finomra reszelt sárgarépát meg a zúzott fokhagymát, és
félkészre pároljuk. A húshoz adjuk a zöldséges keveréket, a kifacsart, jól
összemorzsolt kenyeret meg az egyik nyers tojást, majd sóval, borssal, a
gyömbérrel és a szerecsendióval ízesítjük. Jól összedolgozzuk. Egy kalács- vagy
őzgerincformát kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a húsos
massza 1/3-át. Ezután középre, hosszában belehelyezzük a meghámozott főtt
tojásokat úgy, hogy kerek végeikből levágunk egy keveset, hogy
összeilleszthetők legyenek. Ezután befedjük a maradék húsmasszával, a tetején
pedig elsimítjuk a másik felvert, kissé fűszerezett nyers tojást. 180 fokra
előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 50 perc alatt készre sütjük. Óvatosan
kiborítjuk a formából, felszeleteljük, és a zelleres krumplipürével, illetve
bármilyen más párolt zöldséggel, esetleg salátával kínáljuk. A püréhez a
krumplit, a zellert és a hagymát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük,
összetörjük, és a hagyományos püréhez hasonlóan vajjal és tejjel/tejszínnel
habosra kavarjuk. Ha szükséges utánasózunk.
Megjegyzés: A
legjobb, ha a stefániát előzőleg elkészítjük, és hagyjuk kihűlni, mert hidegen
sokkal szebben szeletelhető. Tálalás előtt mikróban vagy felforrósított sütőben
átmelegíthetjük, de hidegen is finom, élvezetes. Ha készítenénk mellé zöldbabot, akkor a fagyasztott babot lobogó sós vízbe dobjuk, és roppanós-puhára főzzük. Egy nagy serpenyőben vajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az összeaprított csilit és kevés petrezselyemzöldet, majd rádobjuk a leszűrt zöldbabot. Sózzuk ízlés szerint, összerázogatjuk, és kész.
KAL - 2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése