2019. február 9., szombat

Túrókrémmel töltött paprika (üvegből)

Aki ismeri a K-val kezdődő nagyáruházat, az biztos látta már az olajbogyós standnál a különféle túrókrémmel töltött paprikafajtákat is. Néha szoktunk venni, mert nagyon szeretjük, ám az áruk iszonyúan magas. És bár nem értem, miért, de nem foglalkozom vele. Inkább kitaláltam, hogy ne is kelljen megvenni. Sokáig töprengtem, hogyan is készíthetik elő hozzá a paprikákat, hiszen puhák is, mégis nyersek, aztán egyszercsak, miközben ettem a tavalyelőtt savanyúságnak eltett almapaprikát, megvilágosodtam: hát így! És tavaly nyáron, főleg, hogy a paprikatermés egy kissé gyengébb volt, és bár sok-sok paprika lett, mégsem nőtt meg mindegyik normál nagyságúra, adott volt a túróval töltéshez való kitűnő alapanyag is. Sokat dolgoztam vele, de megérte, akkor megcsináltam, most pedig, amikor túróval töltött paprikát kívánunk, csak előveszek egy üveggel, amíg a krémet kikavarom, a paprika lecsepeg, és már töltöm is. Igaz, 1-2 nap után az igazi, addigra jobban összeérnek az ízek, de általában nincs türelmünk kivárni. A karácsonykor készített adag maradéka a hűtőben viszont több, mint 1 hónapig bírta. Jó tudni ezt is. :)


Túrókrémmel töltött paprika

Hozzávalók a savanyúsághoz: 5 kg apróbb almapaprika, 6 l víz, 6 dl ecet, 18 dkg só, 75 dkg cukor, üvegenként 4-5 cikk fokhagyma, szalicil;
a túrókrémhez: 50 dkg krémes tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 2-3 cikk fokhagyma, friss vagy szárított kapor aprítva, 1 kis csokor aprított petrezselyemzöld, tejszín vagy tejföl, só, bors;
továbbá: 1-2 dl olívaolaj, 1-2 dl a paprika levéből.

Elkészítése: A paprikát megmossuk, óvatosan kicsumázzuk úgy, hogy a paprikák egészben maradjanak. Ismét lemossuk, hogy a magokat is eltávolítsuk, alaposan lecsepegtetjük, majd a lehető legszorosabban, de vigyázva, hogy ne törjenek össze, üvegekbe rakjuk. beledobjuk a meghámozott fokhagymacikkeket is. A lé hozzávalóit egy edényben összekavarjuk, mjg a cukor és a só fel nem oldódik, majd felforraljuk. A lobogó felöntőlevet merőkanalanként a paprikára merjük az üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, kevés szalicilt szórunk mindegyik tetejére. (Sajnos, tartósítószer nélkül nem áll el.) Egy 7 dl-es üvgbe kb. késhegynyi, egy 1,5 l-es üvegbe kb. 1/2 mokkáskanálnyi szalicilt szoktam tenni. Ezután szárazdunsztban hagyjuk kihűlni, és 1-2 hét (de inkább 2-3 hét) után már fogyasztható, és felhasználható a túrókrémmel való töltéshez.
A krém hozzávalóit kézi mixerrel simára dolgozzuk annyi tejszínt vagy tejfölt adva hozzá, hoyg jó krémessé váljon. Sóval és borssal tetszés szerint ízesítjük. A túrókrémet betöltjük a lecsepegtetett paprikákba, és a megtöltött paprikákat jól zárható dobozba tesszük. A dobozt felöntjük olívaolaj és a paprika levének keverékével annyira, hogy a paprikákat jól elfedje. 1-2 nap után már nagyon finom, bár lehet azonnal is fogyasztani. Azonnali fogyasztásra nem muszáj felönteni olajjal és lével.

Megjegyzés: Ezt a túrókrémet szendvicsekhez vagy más hidegtálakhoz is felhazsnálhatjuk. Az említett fűszereken kívül bármi mással is ízesíthetjük. Ebből a krémadagból nagyságuktól függően 20-25 paprikát lehet megtölteni.

ÉÍ-BEF-2019/TAVASZ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése