Ismét fánk, ezúttal egy "kitekintős" fajta, azaz a hollnadok hagyományos fánkja.
Oliebollen – a
hagyományos holland fánk
Hozzávalók: 45 dkg liszt, ½ mokkáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg
friss élesztő, 3 dl tj, 1 alma, 10 dkg mazsola, 1 teáskanál vaníliaaroma, 5 dkg
kandírozott citromhéj, 2 tojás;
továbbá: bő olaj, porcukor.
Elkészítése: A mazsolát tálkába tesszük, ráöntjük a vaníliaaromát, és
felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi ellepi. Félretesszük. A tejben feloldjuk
a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Az almát meghámozzuk
és finomra reszeljük. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd eldolgozzuk az
élesztős tejjel meg a tojással. 10 percnyi dagasztás után hozzáadjuk a reszelt
almát, illetve beledolgozzuk a jól lecsepegtetett maszolát és a kandírozott
citromhéjat is. A massza eléggé lágy, amolyan galuskatészta sűrűségű lesz.
Langyos helyre tesszük, letakarjuk, és kb. 1 órán át kelesztjük. Ezután
felforrósított bő olajba két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk,
és mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a
fölösleges olajat fölitassuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
NÚ - 2019/Feb.11.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése