Egy nagyon finom, nagyon látványos süti. Tortának is kiváló. Nem egyszerű, de nem is nehéz megcsinálni, inkább csak körülményes. Sok részből, sok lépésből áll, és mindent a maga idejében kell csinálni, hogy minden "klappoljon". A végeredmény azonban megér minden "logisztikát". :)
Csokoládés-málnás
szelet
Hozzávalók egy
kb. 20x30 cm-es tepsihez:
a lapokhoz: 3
tojás, 10 dkg nyírfacukor (xilit), 1,2 dl olaj, 2 dl joghurt, 22,5 dkg liszt, 4
dkg kakaópor, 1-1 csapott teáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 1 csipet só, 1,2
dl forró kávé vagy tej (esetleg vegyesen);
a
csokoládékrémhez: 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3,5 dl tej, 5 dkg
nyírfacukor, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 g zselatinpor, 2 dl
habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor;
a karamellkrémhez:
10 dkg nyírfacukor, 2 evőkanál kókuszcukor, 30 ml víz, 3 dkg vaj, 2,5-3 dl
cukrozatlan sűrített tej vagy tejszín, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított
nyírfacukor, 10 g zselatinpor, 5 dkg szeletelt mandula;
a gyümölcskrémhez
és a málnazseléhez: 75 dkg friss vagy fagyasztott málna, 20 dkg + 2-3 evőkanál
nyírfacukor , 1 dl víz, ½ citrom leve, 25 dkg fagyasztott vörös áfonya (vagy
kék áfonya), 20+10 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított
nyírfacukor.
Elkészítése: A
krémekkel indítunk. A csokoládékrémhez a pudingporból, a xilitből és a tejből
sűrű pépet főzünk, majd azon forrón beletesszük az összetördelt csokoládét, és
simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. A karamellkrémhez a xilitet, a kókuszcukrot
meg a vizet összeforraljuk, majd addig főzzük haboztatva, míg karamellizálódik.
Ekkor hozzáadjuk a vajat, felöntjük a sűrített tejjel, és közepes lángon, néha
megkavarva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, azaz a kanál hátát a krém szépen
be nem vonja. A gyümölcsös krémhez a málnát főni tesszük a vízzel, a 20 dkg
xilittel és a citromlével, kb. 10 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk.
Kb. 6,5 dl málnasűrítményt kell kapnunk. A vörös áfonyához adjuk a 2-3 evőkanál
xilitet és 3 dl málnasűrítményt, botmixerrel simára turmixoljuk, és
félretesszük; a többi málnasűrítményt is félretesszük.
A laphoz a tojásokat habosra verjük a xilittel, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat, és beledolgozzuk a joghurtot, miközben folyamatosan verjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával és kakaóporral összeszitált lisztet, simára dolgozzuk, végül pedig belekeverjük a jó forró kávét vagy tejes kávét. Eléggé híg masszát kell kapnunk. 20x30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). Miután megsült, kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A laphoz a tojásokat habosra verjük a xilittel, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat, és beledolgozzuk a joghurtot, miközben folyamatosan verjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával és kakaóporral összeszitált lisztet, simára dolgozzuk, végül pedig belekeverjük a jó forró kávét vagy tejes kávét. Eléggé híg masszát kell kapnunk. 20x30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). Miután megsült, kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémekhez
szükséges zselatinmennyiségeket külön-külön beáztatjuk (a 10 g-ot 2 evőkanál, a
20 g-ot 4-5 evőkanál vízbe), a mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A
tejszínadagokat egyben felverjük 3 evőkanál porított nyírfacukorral, és
félretesszük. Mindegyik krém zselatinját kis lángon vagy mikróban
felolvasztjuk, elkeverjük 2-2 evőkanál tejszínhabbal, és hozzákeverjük a
krémalapokhoz (a csokoládépéphez, a karamellkrémhez és az áfonyás-málnás péphez).
Ezután minden krémbe beleforgatjuk a háromfelé osztott tejszínhabot, és simára
dolgozzuk. A karamellkrémbe beletesszük a mandulát is.
A kihűlt piskótát
lapjában kettévágjuk, megkenjük a csokoládés krémmel, befedjük a másik lappal,
és rákenjük a karamelles krémet. Erre ráhalmozzuk és szépen elsimítjuk a
gyümölcsös krémet, majd a süteményt hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A
málnazselé zselatinját is felolvasztjuk, elkeverjük kevés kanalanként adagolt
málnasűrítménnyel (hogy fokozatosan hűljön), majd félretesszük, míg kissé kezd
megkötni. Ekkor kanál segítségével szép lassan rácsorgatjuk a sütemény
tetejére, és nem túl vastagon, finoman elkenjük. A műveletet 2x-3x
megismételjük, amíg az összes zselét rá nem simítjuk. Ha szükséges, a kenések
között a süteményt visszatesszük a hűtőbe, hogy a zseléréteg megszilárduljon,
mielőtt a következő réteg rákerülne. 2-3 órán át hűtjük még, hogy az ízek és a
rétegek jól összeérjenek, majd szeletelve kínáljuk.
Megjegyzés: Természetesen, elkészíthető cukorral is a megadott mennyiségeknek megfelelően. A karamellkrémnél a xilit és a kókuszcukor helyett is rendes cukrot használhatunk.
RETRO - 2019/tavasz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése