Lány: Nem lehetne inkább oreós? :D
De, lehetett. :)
A cukrot továbbra is annyira meghúzom a receptekből amennyire csak lehet, hogy ne legyen túl édes, de még kellően finom legyen. :)
Oreós torta
Hozzávalók a lapokhoz: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 25 dkg görög joghurt, 30 dkg liszt, 5 dkg kapaópor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1,5 dl forró kávé;
a krémhez: 3 púpozott evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 2 tasak bourbon vaníliás cukor, 3,5 dl tej, 25 dkg mascarpone, 25 dkg görög joghurt, 4 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 25 dkg oreo-keksz, 25 g zselatinpor, 0,5 dl víz ;
továbbá: 10 dkg étcsokoládé, 3 dkg vaj, 1-1,5 dl tejszín; 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 nagy evőkanál (6-7 dkg) mascarpone, fehér- és étcsokoládédarabok, néhány további oreo-keksz, töltött ostyarudak, physalis stb. tetszés szerint.
Elkészítése: A laphoz a tojásokat kemény habkrémmé verjük a cukorral, majd folyamatosan verve hozzácsorgatjuk az olajat. Azután a joghurtot is belekavarjuk, majd összedolgozzuk a sütőporral, sóval és kakaóval elkevert liszttel. Végül fellazítjuk a forró kávéval, és sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük. 170 fokon sütjük kb. 20 percig, majd 180-ra emelve a hőt sütjük további 15 percig (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk.
A krémhez a zselatinport beáztatjuk a vízbe és félretesszük. A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból meg a tejből sűrű pépet főzünk. Miután kihűlt, eldolgozzuk a kekszekről lekapart krémmel, a mascarponéval meg a joghurttal. A tejszínt keményre verjük a porcukorral, a zselatint pedig nagyon kis lángon, állandóan kavargatva felolvasztjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanálnyi tejszínnel, és kicsinként belekeverjük a joghurtos krémbe. Végül beleforgatjuk a maradék tejszínhabot és a robotgépben darabosra darált kekszet. A krémet ezután betesszük a hűtőbe egy kis időre, amíg kissé szilárdulni kezd. Az egyik piskótalapot (a piskótának a tetejét) tálcára helyezzük, ráhalmozzuk-simítjuk a formáját jól megtartó krémet, és befedjük a másik lappal (a piskóta alja, lefele fordítva). visszatesszük a hidegbe 1-2 órára. Ezután, ha a szélén a krém mégis kissé kidudorodott, késsel vagy krémsimítóval szépen lekaparjuk, és elsimítjuk. A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal meg a tejszínnel, majd rákenjük a torta tetejére úgy, hogy kissé az oldalán is lefolyjon (nos, ezt még gyakorolnom kell kissé...). A habtejszínt keményre verjük a cukorral, majd elkeverjük a mascarponéval, csillagcsöves habzsákba tesszük, és a torta tetejét tetszés szerint krémrózsákkal díszítjük. Ezután továbbra is tetszés szerint díszítjük csokoládéval, oreo-keksszel, ostyarudakkal és gyümölccsel. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: A piskótába a kávé helyett forró tejet is használhatunk, vagy akár vegyesen kávét tejjel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése