Régóta szándékoztam skót tojást készíteni, főleg, amióta egyszer láttam Gordon Ramsay műsorában, ahogy csinálja. Akkor le is írtam, hogy mit tett bele, de persze, adagokat nem mondott a lelkem, ezért aztán a magam fejétől állítottam össze a fasírtmasszát. Ő haggis-t tett bele, én a darált húst májassal, véressel és főtt-füstölt csirkecombbal turbóztam. Nagyon jó lett a végeredmény, bár ez utóbbit simán el lehet igazából hagyni. Ja, és ami a legnagyobb szenzáció számomra, hogy a tojássárjája valóban szép folyós maradt még azután is, hogy az óriási labdacsokat megsütöttem az olajban. Ez szinte hihetetlen volt számomra, hogy sikerülhet. :)
Skót tojás
Hozzávalók 6-8 darabhoz: 6-8 kisebb tojás; 50 dkg darált vegyes hús (disznó-marha), 10 dkg főtt-füstölt csirkecomb apróra vágva, 8-8 dkg májas meg véres hurka, 2 alma, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors;
továbbá: liszt, 2-3 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj.
Elkészítése: A megfőzni való tojásokat hideg vízben főni tesszük, a forrástól számított 3-3,5 percig főzzük, majd azonnal lehűtjük hideg vízzel. A darált húst elkeverjük a füstölt hússal, a szétnyomkodott hurkafélékkel, a nagy lyukú reszelőn lereszelt almával (héjastól), a tojással meg a zsemlemorzsával, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A tojásokat óvatosan meghámozzuk, majd mindegyik főtt tojást bevonjuk húsmasszával úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastagon ölelje körül a tojást. Kisebb tojások esetén is jó tenyérnyi labdacsok lesznek. Ezután a gömböket lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban, de nem túl nagy lángon 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Friss zöldségekkel kínáljuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.
Megjegyzés: Ajánlatos kisebb edényben sütni, hogy ne kelljen túl sok olajat elhasználni. Jó, ha az olaj majdnem ellepi a ladacsokat sütés közben. Én két-két darabot tudtam sütni egyszerre a kis láboskában.
Tipp: Legközelebb megpróbálom fürjtojással készíteni, úgy nem lesznek olyan hatalmas labdák belőle. :)
EK - 2019/4.
Nagyon guszta lett, és biztos nagyon finom is! Szép tavaszias tálalás, akár húsvétra is megállná a helyét :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin!
VálaszTörlésAz a helyzet, hogy húsvétra is készült... mármint az egyik húsvéti lapszámunkba... :) Mi mindig előre tartjuk az ünnepeket. :D :D :D