2019. április 29., hétfő

Drob de miel special - Báránypástétom fűszerkéregben

Sokféleképpen készítettem már báránypástétomot, ITT megtalálható szinte mindegyik változat - merthogy biztos vagyok benne, hogy nem dokumentáltam az összeset. Húsvétra nálunk mindig készül, mert jó kiadós és finom étel reggelire vagy csak úgy, napközben, ha megéhezünk, és nem szeretnénk asztalt teríteni. Idén ez a zöldfűszerkérges változat készült el. Nemcsak finom, hanem mutatós is. És persze, nemcsak húsvétkor készíthető.



Báránypástétom fűszerkéregben

Hozzávalók: 1,2 kg báránybelsőség (tüdő, szív, vese, máj vagyesen), 4 nagy hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 20 dkg főtt hús (pl. levesből), 15 dkg szikkadt kenyér, 4 főtt sárgarépa (levesből), 8 főtt tojás, 3 egész tojás, 5-6 szál újhagyma és ugyanannyi új fokhagyma, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 kisebb csokor kapor, 2-3 szál lestyán, olaj vagy zsír, só, bors;

a fűszerkéreghez: 2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 2-3 szál lestyán, 1 piros kápia, 3-4 evőkanál magos mustár.

Elkészítése: A belsőséget jól megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát csíkokra vágjuk, megdinszteljük kb. 1 dl olajon (vagy ennek megfelelő zsíron), megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd rádobjuk a belsőséget a máj kivételével. Sózzuk-borsozzuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt addig főzzük, amjg minden meg nem puhul. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a májat is, és azzal együtt főzzük készre. Ha szükséges, a vizet pótoljuk, de a végére zsírjára sütjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarva a belsőséghez adjuk, illetve hozzáadjuk a darabokra tépkedett főtt húst, a feldarabolt újhagymát és új fokhagymát meg a zöldfűszereket. Lazán összeforgatjuk, majd ledaráljuk. A darált masszához hozzáadjuk a nyers tojást, sóval és borssal utánaízesítünk, jól eldolgozzuk, majd beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és a szintén felkockázott főtt tojást. Lazán összeforgatjuk, majd egy nagy alufóliára ugyanakkora sütőpapírdarabotterítünk, megkenjük olajjal, és vastag csíkban ráhalmozzuk a masszát. Kézzel szép, egyenletes rúddá formázzuk, majd beletekerjük a sütőpapírba, végül pedig az alufóliába is, két végét jól összecsavarva-szorítva. Tepsibe tesszük, kb. ujjnyi vizet öntünk alá, és a 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át sütjük. Ezután kivesszük, becsomagolva hagyjuk kihűlni, majd szépen lefejtjük róla a fóliát és a sütőpapírt. A kéreghez való fűszereket nagyon finomra aprítjuk, a paprikát icipici kockákra vágjuk, majd az egészet összekeverjük a mustárral. Egy sütőpapírdarabon elterítjük a keveréket, majd a kihűlt, olajjal vékonyan megkent tekercset megforgatjuk benne, illetve ha valahol nem tapadna rá a kéreg, kézzel rátapasztjuk. Háztartási fóliába csomagolva hűtőbe tesszük néhány órára, és utána szeleteljük.

Megjegyzés: Olyan mustárt használtam hozzá, amelyben szinte csak magok voltak, és egy átlátszó anyag fogta össze őket, tehát nem a hagyományos, sárga sz;ínű mustár. Nálunk francia mustárként árulják ezt a fajtát.
Bármilyen más belsőségből és húsból elkészíthető. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése