Valljuk be, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik a manapság divatossá vált crispy-t. Nálunk sincs ez másképp. Nagy ritkán szoktunk rendelni, ha nagyon megkívánjuk addmeguramdemostmindjárt, de legtöbbször otthon készítem el. Általában kukoricapelyhes bundában csinálom, de akkor éppen nem volt olyanom otthon, így hát maradt a prézlis, (fekete) szezámmagos változata. Néha sütőben is sütöm, olyankor a bepanírozott csíkokat jól megspriccelem olajjal, hogy mégse legyenek túl szárazak. Az alábbi viszont egy hagyományos, olajban sült változat. Az áfonyamártással nagyon jól harmonizál.
Ropogós pulykacsíkok vörösáfonya-mártással
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg pulykamell, só, bors, fokhagymapor,
pirospaprika, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa szezámmag, bő olaj;
a mártáshoz: 25 dkg friss vagy fagyasztott (esetleg üvegben
eltett) vörös áfonya, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejföl, só, cukor,
citromlé ízlés szerint.
Elkészítése: A
pulykamellet hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, befűszerezzük sóval,
borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával. Ezután lisztbe forgatjuk,
megmártjuk felvert, ízesített tojásban, és meghempergetjük szezámmaggal
elkevert zsemlemorzsával. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük, papírtörlőre
szedjük, hogy a fölösleges olaj fölitatódjon. A mártáshoz az áfonyát főni
tesszük kevés vízzel, 2-3 percig rotyogtatjuk, majd besűrítjük a kevés vízzel
elkevert keméynítővel. Hozzákeverjük a tejfölt, ha szükséges, további vízzel
hígítjuk, jól kiforraljuk, majd sóval, cukorral és citromlével tetszés szerint ízesítjük.
Megjegyzés: Vörös áfonya helyett készíthetjük meggyel vagy
szilvával is a mártást. Ha szeretnénk, egy leheletnyi őrölt fahéjjal is
megbolondíthatjuk. Készíthetjük
csirkehúsból is.
NÚ - 2019/MÁJ.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése