2019. május 8., szerda

Ropogós pulykacsíkok vörösáfonya-mártással


Valljuk be, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik a manapság divatossá vált crispy-t. Nálunk sincs ez másképp. Nagy ritkán szoktunk rendelni, ha nagyon megkívánjuk addmeguramdemostmindjárt, de legtöbbször otthon készítem el. Általában kukoricapelyhes bundában csinálom, de akkor éppen nem volt olyanom otthon, így hát maradt a prézlis, (fekete) szezámmagos változata. Néha sütőben is sütöm, olyankor a bepanírozott csíkokat jól megspriccelem olajjal, hogy mégse legyenek túl szárazak. Az alábbi viszont egy hagyományos, olajban sült változat. Az áfonyamártással nagyon jól harmonizál. 


Ropogós pulykacsíkok vörösáfonya-mártással

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg pulykamell, só, bors, fokhagymapor, pirospaprika, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa szezámmag, bő olaj;
a mártáshoz: 25 dkg friss vagy fagyasztott (esetleg üvegben eltett) vörös áfonya, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejföl, só, cukor, citromlé ízlés szerint.

Elkészítése:  A pulykamellet hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, befűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával. Ezután lisztbe forgatjuk, megmártjuk felvert, ízesített tojásban, és meghempergetjük szezámmaggal elkevert zsemlemorzsával. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük, papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olaj fölitatódjon. A mártáshoz az áfonyát főni tesszük kevés vízzel, 2-3 percig rotyogtatjuk, majd besűrítjük a kevés vízzel elkevert keméynítővel. Hozzákeverjük a tejfölt, ha szükséges, további vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, majd sóval, cukorral és citromlével tetszés szerint ízesítjük.

Megjegyzés: Vörös áfonya helyett készíthetjük meggyel vagy szilvával is a mártást. Ha szeretnénk, egy leheletnyi őrölt fahéjjal is megbolondíthatjuk. Készíthetjük csirkehúsból is.

NÚ - 2019/MÁJ.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése