2019. május 23., csütörtök

Cukkinis padlizsánkrém


Még nincs igazán szezonja, de lényegében lehet kapni már egész télen cukkinit meg padlizsánt. Hogy milyen a minőségük, na arról inkább ne beszéljünk. Én, mindenesetre, tavaly üvegben eltett padlizsánból készítettem. 


Cukkinis padlizsánkrém 

Hozzávalók (4-6 személyre): 3 közepes padlizsán, 2 karcsú cukkini, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1 piros húsú csípős paprika (elhagyható), 1 kis csokor menta vagy petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, néhány helyen megszurkáljuk, majd sütőpapíros tepsire téve, 220 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Miután hűlt egy keveset (hideg vízbe is bele lehet tenni), héját lehúzzuk, húsát pedig szűrőbe tesszük, hogy jól lecsepegjen. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés forró olívaolajon, majd hozzáadjuk a szintén összeaprított fokhagymát és a kis kockákra vágott kápiát meg csípős paprikát, ha használunk. Az egészet jól megdinszteljük, majd beletesszük a kb. 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágott cukkinit, megsózzuk-borsozzuk, és együtt pároljuk sűrűn kavargatva. Először saját levében pároljuk, vizet csak akkor adunk hozzá, ha szükséges. Addig pároljuk, amíg a cukkini meg nem puhul, de nem esik szét. Ekkor hozzáadjuk a tetszés szerint krémesebbre vagy darabosabbra összevagdalt sült padlizsánt, utánaízesítünk sóval meg borssal, ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül pedig félrevesszük, és belekeverjük a finomra aprított mentát vagy petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni, majd kenyérre kenve, vagy akár húsok kísérőjeként is kínálhatjuk.

ÉÍ - 2019/NYÁR
BA - 2019/7



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése