Még nincs igazán szezonja, de lényegében lehet kapni már egész télen cukkinit meg padlizsánt. Hogy milyen a minőségük, na arról inkább ne beszéljünk. Én, mindenesetre, tavaly üvegben eltett padlizsánból készítettem.
Cukkinis padlizsánkrém
Hozzávalók
(4-6 személyre): 3 közepes padlizsán, 2 karcsú cukkini, 1 hagyma,
3 cikk fokhagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1 piros húsú
csípős paprika (elhagyható),
1 kis csokor menta vagy petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj,
citromlé.
Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, néhány helyen megszurkáljuk, majd
sütőpapíros tepsire téve, 220 fokos sütőben 35-40 perc alatt
megsütjük. Miután hűlt egy keveset (hideg vízbe is bele lehet
tenni), héját lehúzzuk, húsát pedig szűrőbe tesszük, hogy
jól lecsepegjen. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés
forró olívaolajon, majd hozzáadjuk a szintén összeaprított
fokhagymát és a kis kockákra vágott kápiát
meg csípős paprikát, ha
használunk. Az egészet jól megdinszteljük, majd beletesszük a
kb. 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágott cukkinit, megsózzuk-borsozzuk,
és együtt pároljuk sűrűn kavargatva. Először saját levében
pároljuk, vizet csak akkor adunk hozzá, ha szükséges. Addig
pároljuk, amíg a cukkini meg nem puhul, de nem esik szét. Ekkor
hozzáadjuk a tetszés szerint krémesebbre vagy darabosabbra
összevagdalt sült padlizsánt, utánaízesítünk
sóval meg borssal, ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül
pedig félrevesszük, és belekeverjük a finomra aprított mentát
vagy petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni, majd kenyérre kenve,
vagy akár húsok kísérőjeként is kínálhatjuk.
ÉÍ - 2019/NYÁR
BA - 2019/7
BA - 2019/7
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése