Egyszerű, de nagyszerű süti akár ünnep-, akár hétköznapra:
Barackos-túrós reszelt
Hozzávalók a
tésztához: 45 dkg liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5
evőkanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 25 dkg
vaj, 5 tojássárgája;
a túrókrémhez: 75
dkg tehéntúró, 25 dkg orda, 15 dkg cukor, 3 tasak bourbon vaníliás
cukor, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 3 kisebb tojás, 2 kezeletlen
citrom héja;
a mákos réteghez:
5 tojásfehérje, 5 evőkanál cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 7 dkg
darálatlan mák;
továbbá: 2 nagy
üveg (800 ml) házi barackbefőtt.
Elkészítése: A
tészta száraz hozzávalóit összeszitájuk egy tálba, majd
elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját,
és összeállítjuk a tésztát. Ezután kettévágjuk, és fóliába
csomagolva kb. 2 órára a fagyasztóba tesszük. A túrós krém
hozzávalóit simára dolgozzuk. A mákos réteghez a tojásfehérjét
keményre verjük 1 csipet sóval és a cukorral, majd beleforgatjuk
a kókuszt és a mákot. Sütőpapírral bélelt mélyebb tepsi (kb.
40x28 cm) aljába belereszeljük a kifagyasztott tészta egyik felét,
és 180 fokon 10 percig sütjük. Ekkor eloszlatjuk rajta a jól
lecsepegtetett, kis kockákra vágott barackot, rákenjük a
túrókrémet, ezen elsimítjuk a mákos habot, majd befedjük a
másik adag ráreszelt tésztával. 170 fokos sütőben további kb.
60-70 percen át sütjük, de 45 perc után már érdemes ránézni,
és egyszer-kétszer tűpróbát végezni.
Megjegyzés:
Barackbefőtt helyett friss vagy fagyasztott meggyel, cseresznyével,
vagy ősszel szilvával is elkészíthetjük.
EK - 2019/6.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése