Például Spanyolországban vagy Dél-Amerikában a különféle empanadák nagyon "menőek". Töltelékük és tésztájuk is sokféleképpen variálható. Én most leveles tésztából csinltam, az egyszerűség kedvéért, de ugyanúgy lehetett volna omlósból is készíteni, vagy abból a spéci masszából, amit kimondottan empanada-tésztának hívnak. Azzal talán a szép illesztések is jobban megmaradnak, merthogy sokféle mintával lehet zárni a kis töltött táskákat.
Empanada spenótos-kolbászos töltelékkel
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, kevés liszt, 1 tojás;
a töltelékhez: 20 dkg füstölt nyers kolbász, 50 dkg spenót, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb piros kápia paprika, olaj, só, bors.
Elkészítése: Kevés forró olajon morzsásra pirítjuk a szétnyomkodott kolbászt, majd a húst kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, illetve a kis kockákra vágott paprikát. Amikor majdnem megpuhultak, rádobjuk a jól megmosott, kissé összetépkedett spenótot, visszatesszük a kiszedett húst, és az egészet addig pároljuk saját levében, amíg a spenót össze nem esik (max. 4-5 perc). Közben sóval és borssal ízesítjük tetszés szerint. Miután a töltelék elkészült, szűrőbe öntjük, hogy minden fölösleges folyadék lecsepegjen róla, és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és kb. 10 cm-es szaggatóval 9-10 kört vágunk ki belőle. A visszamaradt nagyobb tésztarészekből kisebb köröket is kivághatunk, a többi maradékot pedig feldaraboljuk, és megsütjük rágcsálni valónak. A nagyobb és kisebb körökön szétosztjuk a kihűlt tölteléket, mindegyik kör szélét megkenjük kevés vízzel, majd félbehajtjuk, és villával jól lenyomkodjuk a széleket, vagy kézzel mintásra hajtogatjuk. Az elkészült töltött táskákat sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással, és 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Önmagában vagy valamilyen mártogatóssal kínáljuk. Iskolai uzsonnának is kitűnő.
EK - 2019/5.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése