Ropogós-omlós hasaalja mustármártással
Hozzávalók (5-6 személyre): kb. 2 kg sertéshasaalja egészben
a páchoz: 2-2 teáskanál só, barna cukor és színes szemes
bors, 1 teáskanál édesköménymag, ½ teáskanál füstölt pirospaprika, kevés olaj;
a mártáshoz: a hús alóli pecsenyelé, 1 kicsi hagyma, 2-3
teáskanál magos mustár, esetleg pici cukor és citromlé;
továbbá: 60 dkg kelbimbó, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1
teáskanál köménymag, 5 dkg vaj, só, bors.
Elkészítése: A hasaalját megmossuk, szárazra töröljük, majd
éles késsel (vagy pengével) ½ cm-enként rézsútosan beirdaljuk. A szemes borsot
és az édesköménymagot mozsárban megtörjük, összekeverjük a pác többi
hozzávalójával, illetve kevés olajjal (hogy jól kenhető pasztát kapjunk), és
jól bedörzsöljük vele a húsdarabot. Hőálló
edénybe tesszük, kevés vizet (vagy bort) öntünk alá, lefedjük, és 150
fokos sütőben kb. 2,5 órán át sütjük. Ekkor kifedjük, és 220 fokra emelve a hőt
5-10 perc alatt rápirítunk, amíg a bőre hólyagos-ropogósra nem sül. A kelbimbót
megtisztítjuk, sós-szódabikarbónás vízben 5-6 perc alatt roppanósra főzzük,
majd leszűrjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a
köménymagot, és addig pirítjuk, míg a magok elkezdenek pattogni. Ekkor
rátesszük a leszűrt kelbimbót, ha szükséges, megsózzuk, és jól
összeforgatjuk-forrósítjuk. Amikor a hús elkészült, kiszedjük az edényből, és
melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük egy edénybe, beletesszük a finomra
aprított hagymát, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a mustárt,
ízlés szerint további sóval, cukorral és citromlével ízesítjük. A húst
felszeleteljük és krumplipürével, köménymagos kelbimbóval, illetve
mustármártással kínáljuk.
Megjegyzés: Ha netalán a mártás nem elég sűrű, besűrítjük
egy pici vízzel elkevert keményítővel, és jól kiforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése