Csillagánizsos-gyömbéres eperdzsem
Hozzávalók
(4 kicsi üveghez): 1,2 kg érett eper, 2-3 csillagánizs, 1 púpozott
teáskanál gyömbérpor, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve.
Elkészítése:
A nagyobb eperszemeket kissé összedaraboljuk, a kisebbeket egészben
hagyjuk, és főni tesszük 2 dl vízzel, illetve a csillagánizzsal,
a gyömbérporral és a citrom kifacsart levével. 10-15 percnyi
főzés után, vagy amikor az eperdarabok már jól szétestek,
kiszedjük a dzsemből a csillagánizst, és botmixerrel kissé
pürésítünk rajta (nem teljesen, hogy maradjanak darabok is).
Hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, visszatesszük a lángra –
lehetőleg vasalátétre – és állandóan kavargatva további 5-10
percig főzzük, vagy amíg a cukortól kissé meghígult lekvár
ismét besűrűsödik. A kész dzsemet csírátlanított, száraz
üvegekbe adagoljuk, azonnal ledugaszoljuk, az üvegeket 5 percre
fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban nagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Ha úgy is tanultuk, hogy legalább feleannyi cukorra van szükség
egy lekvárhoz, mint amennyi a gyümölcs tömege, de az sem ritka,
hogy egy-egy recept ugyanannyi cukrot ír elő, amennyi a gyümölcs, hagyatkozzunk mégis az
ízlésünkre: csak annyit tegyünk, amennyitől a lekvár vagy dzsem
számunkra finom, kellemesen édes lesz. A fenti receptet
elkészíthetjük fruktózzal is, vagy fruktóz és sztéviapor
keverékével. Ha csak fruktózzal édesítünk, 15-20 dkg-ot használhatunk, ha
pedig keverjük, 10-15 dkg fruktózt és 1-2 evőkanál sztéviaport
tehetünk bele. (A befőzéshez én ezeket használom, répacukorral már rég nem édesítek semmit.)
ÉÍ - 2019/TAVASZ
ÉÍ - 2019/TAVASZ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése