2019. június 10., hétfő

Görög pita

Szinte hihetetlen, hogy már két kerek napja nem esett egy szem eső sem. Meleg pedig volt dögivel. Úgyhogy, ha nem kellene még iskolába-oviba menni, akár igazi nyár-fílingem is lenne. A nyár pedig mit juttat eszünkbe? Hát persze, hogy a vakációt, a szabadságot, a nyaralást - ki, minek nevezi. A görög nyaralásainkra szívesen emlékszem vissza mindig, és ha netán ti is, akkor elevenítsétek fel élményeiteket a most és az utána következő recepttel, amit azonban jó egyszerre elkészíteni. Az alábbiakban megosztom a pita receptjét, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. És bármily hihetetlen nem is olyan nehéz... eltűntetni sem. :D


Görög pita

Hozzávalók: 40 dkg + még egy kevés liszt, 5 g szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1,5 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj;

Elkészítése: A pita hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, tetszés szerint 8 vagy 12 részre osztjuk (ha kisebb vagy nagyobb pitákat szeretnénk), és szép gombócokat formálunk belőle. További 20-30 percig hagyjuk még kelni, majd enyhén lisztezett felületen vékony körökké nyújtjuk (max. 3-4 mm vastag), és felforrósított száraz serpenyőben kb. 1-1 percig mindkét oldalukon megsütjük. Úgy is jó, ha felpúposodik, akkor is, ha nem. 

ÉÍ - 2019/NYÁR



Pita grecească

Ingrediente pentru 8-12 bucăți: 400 g + încă puțină făină, 5 g drojdie uscată, 250 ml apă călduță, 1,5 lingurițe sare, 2 linguri zahăr, 2 linguri ulei de măsline.

Prepararea: Din ingrediente se frământă un aluat elastic, după care se lasă la dospit. Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe o planșetă pudrată cu făină, și se împarte după plac în 8 sau 12 bucăți (depinde dacă vrem pita mai mici sau mai mari) și se formează bile frumoase, rotunde. Se mai lasă să dospească 20-30 minute, după care pe planșeta pudrată cu făină se întind în cercuri cu grosimea de maxim 3-4 mm. Se încinge o tigaie fără ulei și se coc cercurile de aluat pe ambele părți în câte 1 minut pe fiecare parte. S-ar putea ca aluatul să se bombeze, s-ar putea să nu. E bine oricum.

BA - 2020/MAI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése