Méltatlanul háttérbe szorul mostanában a disznómáj - mondom én, aki majdnem 20 évesen ettem meg először még a csirkemájat is, nemhogy sertésmájat egyek. Otthon nálunk tudtommal soha semmi sem készült disznómájból, mert ahogy a disznó levágódott, az összes belsőséget belefőzték a májas hurkába, úgyhogy esély sem volt arra, hogy valami más is készüljön belőle. És boltban nem vettünk ilyesmit. No meg, még kapni sem lehetett akkoriban... Sőt, még most is eléggé nehezen kaptam, mígnem az egyik multiban, a fagyasztott részlegen kaptam jó nagy kiszerelésben, és olyan potom áron, hogy szinte ingyen volt. Vettem is vagy 3-4 kilót végül. Az egyik adagból készült kétféle étel: az alábbi, meg egy másik, majd hozom azt is. Ez nagyon finom lett, mindenkinek ízlett: jó puha lett a máj, szaftos, és a rizzsel kitűnően talált. Vagy krumplipüré is jó melléje.
Rozmaringos-fokhagymás
sertésmáj
Hozzávalók
(4 személyre): 70-80 dkg sertésmáj, 1 kisebb hagyma, 5-6 cikk
fokhagyma, 2 ágacska rozmaring, 5 dl sűrű paradicsomlé, 1
teáskanál pirospaprika, só, bors, pici cukor, olaj.
Elkészítése:
A hagymát finomra aprítjuk és megdinszteljük 5-6 evőkanál
felforrósított olajon. A végén hozzáadunk 4 cikk áttört
fokhagymát, és együtt dinszteljük még egy keveset. Rászórjuk a
pirospaprikát, elkeverjük, és azonnal felöntjük 0,5 dl vízzel.
Ezután beletesszük a kisujjnyi méretű csíkokra vágott májat,
és nagy lángon, folyamatosan keverve pároljuk, míg a máj ki nem
fehéredik (2-3 perc). Ekkor ráöntjük a paradicsomlevet,
beletesszük a száráról lecsipkedett, összeaprított rozmaringot
meg a maradék összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és kb. 10 percig rotyogtatjuk, vagy amíg a máj el nem
készül. Végül utánaízesítünk, és pici cukorral
ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát. A közben megfőzött
rizzsel kínáljuk.
EK - 2019/7.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése