Szeretjük a tenger gyümölcseit, de bevallom, az áruk miatt eléggé ritkán veszek. Néha azért megkívánjuk... Most csak ez, az üzletben vörös ráknak nevezett fajta volt, ami friss volt, a többi féle már előfőzött volt. De azt hiszem, többet ilyen fejestől-lábastól típust mégsem fogok venni, sok kárba vész belőle. Az íze nagyon finom volt, csak lassan lehet fogyasztani. Talán rákfarokból a legpraktikusabb, kevesebb a munka is az evésekor. :) A férjemnek rizzsel adtam, én anélkül ettem.
Vörös rák mangós raguval
Hozzávalók (2
személyre): 8 vörös rák, 1 érett mangó, 1 hagyma, 3-4 cikk
fokhagyma, 1 csípős paprika, diónyi gyömbér, kókuszzsír vagy
olívaolaj, lime- vagy citromlé, só, bors, bazsalikom- vagy
mentalevelek.
Elkészítése: A
felforrósított zsiradékon megdinszteljük a finomra aprított
hagymát, csípős paprikát meg fokhagymát és a finomra reszelt
gyömbért. Rádobjuk a friss rákokat, és lefedve, néha rázogatva
5-6 percig pároljuk. Át is lehet fordítani őket, hogy biztos jól
elkészüljenek. Ezután beletesszük a hosszú, ujjnyi vastag
szeletekre vágott mangót, és pici vizet (vagy bort) öntve alá
néhány perc alatt összerotyogtatjuk. Ízlés szerint sóval,
borssal és lime-lével ízesítjük, illetve tálaláskor megszórjuk
bazsalikom- vagy mentalevelekkel. Főtt rizzsel kínáljuk.
Megjegyzés:
Érdekes, hogy a rák, ami frissen szép vörös volt, a hőkezelés
során inkább kifehéredett, ellentétben a többi fajtával, aminél
éppen fordítva történik. Fogyasztáskor a rák fejét
eltávolítjuk (és eldobjuk), a rákfarokról pedig kézzel
lefejtjük a páncélt. Csak azután fogyasztjuk, miután domború
feléről eltávolítottuk a jól látható feketés csíkot is, ami
a rák bélcsatornája.
EK - 2019/8.
BA - 2019/9.
BA - 2019/9.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése