A fasírt a kedvenc ételem. Bármiylen formában és ízesítésben szeretem, azt hiszem, sosem tudnám meguunni. Svéd húsgolyók vannak már a blogomon, de ez egy újabb, talán egyszerűbb változat is ahhoz képest. :)
Köttbullar,
azaz svéd húsgolyók
Hozzávalók
(4 személyre): 40 dkg darált sertéshús (vagy vegyes hús), 3+1-2
evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 hagyma, 1 kisebb tojás, 1
teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors, kevés olívaolaj;
a
mártáshoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál
szójaszósz, 1 dl tejszín, 2-3 dl húsleves, só, bors, citromlé;
továbbá:
főtt krumpli, petrezselyemzöld, párolt zöldborsó,
vörösáfonya-lekvár.
Elkészítése:
A 3 evőkanál zsemlemorzsára ráöntjük a tejet, és néhány
percig duzzadni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, a
finomra aprított hagymát, a tojást meg a szegfűborsot, és ízlés
szerint fűszerezzük sóval meg borssal. Ha túl lágy, kevés
száraz zsemlemorzsát adunk hozzá. Diónyi gombócokat formálunk
belőle, sütőpapíros tepsire tesszük, megspricceljük kevés
olajjal, és 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Félidőben egyszer megfordítjuk őket. A mártáshoz a vajat
felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a
húslevessel és a tejszínnel. Jól kiforraljuk, hagyjuk
besűrűsödni, majd hozzáadjuk a szójaszószt, illetve borssal,
citromlével, és ha szükséges további sóval ízesítjük. a
húsgolyókat és a mártást petrezselymes főtt krumplival, párolt
zöldborsóval és vörösáfonya-lekvárral kínáljuk.
Megjegyzés:
A fasírtocskákat serpenyőben is megsüthetjük, kevés vajon vagy
olívaolajon.
ÉÍ - 2019/NYÁR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése