Birsalmás-fügés túrólepény
Hozzávalók 26 cm-es formához: 30 dkg vékony leveles tészta, 1 birsalma, 3 evőkanál cukor, 1-2 friss füge;
a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 30 dkg mascarpone, 1-2 csipet só, 15 dkg cukor, 1 narancs és 1,5 citrom leve, 1 citrom héja, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 5 nem túl nagy tojás, 1-2 dl görög joghurt, 2 evőkanál kukoricakeményítő.
Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, majd négybe hasítjuk és mindegyik negyedet további 3 szeletre vágjuk. A 3 evőkanál cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a birsalmaszeleteket, és gyakran forgatva roppanósra pároljuk benne. Időnként egy-egy pici vizet is önthetünk alá, illetve lefedhetjük. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét. A fügét vékony karikákra vágjuk, a tésztával kibélelünk egy 26 cm-es piteformát, a lelógó részeket pedig levágjuk. A töltelékhez simára keverjük a túrót a mascarponéval, majd rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A tölteléket elsimítjuk a formában, a tetejét virágszerűen kirakjuk a birsszeletekkel, majd a fügeszeleteket is eloszlatjuk rajta. 190 fokra forrósított sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a töltelék közepe is kocsonyássá nem válik. A formában hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető. Tálaláskor tejszínhabot, joghurtot vagy akár karamellszószt is adhatunk mellé.
Megjegyzés: A karamellszószhoz a birs után visszamaradt karamellbe beleteszünk 1 teáskanál vajat, elkeverjük, majd felöntjük 2 dl tejszínnel, és addig forraljuk, míg egynemű nem lesz. Birs helyett almával, körtével vagy bármilyen más gyümölccsel is készíthető. De karamellizálni csak ezeket az őszieket lehet és kell.
Ez is egy igazi különlegesség, nagyon finom lehet 😊
VálaszTörlésKrémes vagy darabos állagú a tehéntúró?
VálaszTörlésKedves Csilla, se nem sima krém volt, se kimondottan darabos. Bolti vödrös volt, de nem a Lidl-es, az nem jó, ha sütni kell.
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin, valóban az volt. :)
VálaszTörlés