Nagyon finom almaleves, pont jó olyankor, amikor sok az alma, és már nem tudjuk mit is csinálni vele. Idén, egy időben én pont így jártam, akkor született sok almás finomság.
Vörös áfonyás
almaleves
Hozzávalók (4-5
személyre): 8 alma (jó, ha többfajta), 10 dkg aszalt vörös áfonya, 3-4 evőkanál
cukor, ½ citrom leve, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, só, 2 fahéjrúd, pici őrölt
fahéj.
Elkészítése: Főni
teszünk kb. 2,5 liter vizet a fahéjrudakkal együtt. Miután fölforrt, enyhén
megsózzuk, beletesszük a cukrot, a citromlevet, illetve a meghámozott, nem túl
vékonyra szeletelt almát. Ekkor a tojássárgáját simára keverjük a tejföllel,
hogy amíg a leves újra felforr, meglegyen a habarás. 2-3 percnyi fővés után – vagy
alma fajtájától függően picivel több vagy kevesebb ideig, vigyázva, hogy az
alma szét ne főjön – beletesszük a vörös áfonyát, és beleöntjük a kevés forró
lével felengedett tojásos tejfölt. Kissé összeforrósítjuk, de már nem főzzük.
1-2 perc után félrevesszük a lángról, és tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése