Ha házilag füstölt oldalasról van szó, és nem is erősen füstös, még egészséges is ez az étel, bármennyire is nem hinnénk annak. Érdekes, hoyg Európában szinte minden népnek van egy hasonló étele, és mindenki arra esküszik, hogy az övé a legfinomabb. Ezt a receptet egy szász valakitől kaptam, de igazából mi is hasonlóan készítjük.
Savanyú káposzta füstölt oldalassal
Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg füstölt
sertésoldalas, bors, 1 nagy hagyma, zsír;
a káposztához: 1
hagyma, pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt kömény 1 fej savanyú káposzta, zsír,
bors, tejföl.
Elkészítése: Vékonyra
gyaluljuk a káposztát, és ha szükséges, hideg vízben áztatjuk egy keveset. Az
oldalast átmossuk, feldaraboljuk és zsírral kikent hőálló edénybe tesszük.
Megszórjuk borssal (sóval általában nem kell, mivel már sózott-füstölt) majd
elterítjük rajta a felcsíkozott hagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst
éppen ellepi, lefedjük és 200 fokos sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 160
fokra csökkentjük, és további 1-1,5 óráig hagyjuk a húst készülődni benne. Néha
meg is forgathatjuk, hogy egyenletesen párolódjon. Amikor megpuhult, kifedjük,
és ismét magasabb hőfokon rápiríthatunk a tetejére. Amíg a hús készül, a
káposztát kifacsarjuk. Egy lábosban kevés zsíron megdinszteljük az apróra
vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük pici vízzel. Rádobjuk a
káposztát, jól összkavarjuk, majd néha kavargatva, kicsinként forró vizet öntve
hozzá, puhára pároljuk. A vége felé megszórjuk az őrölt köménnyel, és állandóan
kavargatva zsírjára sütjük. Az elkészült oldalassal tálaljuk, tejföllel
meglocsolva.
KAL./2020.
Jó párosítás. Nagyon szeretem mind a kettőt.
VálaszTörlésMi gombócot készítünk,liszt ,tojás, víz összekeverve nem túl lágyan,darált töpörtyű jön bele,ami borssal fűszerezve van.Két kanál közt gombócot formálva kifőzzük.Nagyon finom hozzá!(sváb)
VálaszTörlésKedves névtelen, ez nagyon jól hangzik. :) Tehát az a galuska tulajdonképpen egy köret lenne mellé, ugye?
VálaszTörlésAnnyira érdekes, hogy különféle vidékeken vagy népeknél milyen receptvariációk élnek! :)