2019. december 29., vasárnap

Ribizlis túrótekercs


Egy időre elég is lesz a tekercsekből. Legalábbis egyelőre "raktáron" nincs más. De hoyg meddig, ki tudja? Mindjárt jön a szilveszter, még tekercselhetek is... ;) :P :D 


Ribizlis túrótekercs

Hozzávalók a laphoz: 5 közepes tojás, 3 evőkanál cukor (nálam xilit), 2 tasak Bourbon vaníliás cukor, 4 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál keményítő vagy pudingpor, 1 csipet só;
a krémhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 12 dkg cukor (xilit), 3,5 dl tej; 15 dkg tehéntúró, 15 dkg mascarpone, 2 dl igazi tejszín, 10 g zselatinpor, 1,5 evőkanál víz; 15 dkg fagyasztott ribizli.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a tojássárgáját és a keményítővel összeszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk (kb. 30*38) és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, majd a papír segítségével szorosan feltekerjük, és konyharuhába csavarva hagyjuk kihűlni. A krémhez sűrű pépet főzünk a pudingporból, a cukorból meg a tejből, és kihűtjük. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, a tejszínt keményre verjük. A túrót és a mascarponét kézi mixerrel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a pépet, illetve a kis lángon felolvasztott, kevés tejszínhabbal elkevert zselatint is. Végül lazán beleforgatjuk a megmaradt tejszínhabot is. A kész krémből 25-30 dkg-nyit félreteszünk a díszítéshez, a többibe beleforgatjuk a fagyos ribizlit. A krémet rákenjük a kitekert piskótalapra, majd visszacsavarjuk. A tetejére a meghagyott krémből rózsákat nyomunk, és az alkalomhoz, szezonhoz illően díszítjük. Én most karácsonyra mézseskalácsdíszekkel díszítettem. Tortának is beválik. 

Megjegyzés: Ribizli helyett más savanykás gyümölccsel is készíthető. 

TORTÁK/2021.




2 megjegyzés: