Tojásos-spenótos fasírttekercs
Hozzávalók: 75 dkg darált csirkehús (lehet más is), 15 dkg száraz kenyér, 1
kisebb hagyma, 5 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 tojás, 1-1 teáskanál szárított
bazsalikom és oregánó, zsemlemorzsa, só, bors, 2-3 evőkanál olaj;
a spenótos réteghez:
30 dkg krumpli, 45 dkg fagyasztott leveles spenót (vagy friss), 1 tojássárgája,
só, bors, szerecsendió, kevés olaj, esetleg zsemlemorzsa;
a töltelékhez: 3
főtt tojás, 1 kisebb piros húsú kápia paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld,
10 dkg tehéntúró, joghurt, só, bors.
Elkészítése: A
száraz kenyeret beáztatjuk, majd hozzámorzsoljuk a csirkehúshoz. A hagymát,
fokhagymát és gyömbért finomra reszeljük, és hozzáadjuk a masszához a tojással
és a fűszerekkel együtt. Jól összedolgozzuk, majd ha szükséges, annyi
zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy formáját jól megtartó masszává váljon. Amíg
a többi réteg elkészül, hidegre tesszük. A krumplit meghámozzuk, és sós vízben
puhára főzzük, a kiolvadt spenótot kevés felforrósított olajra dobjuk, és addig
pároljuk míg a folyadék teljesen el nem párolog róla. Villával megtörjük a
krumplit, összevegyítjük a spenóttal, eldolgozzuk benne a tojássárgáját, és
ízlés szerint sóval, borssal, illetve szerecsendióval ízesítjük. (Nekem nem
kellett morzsa bele, de ha netán túl lágy, lehet használni 1-2 kanállal.) A
töltelékhez a főtt tojást lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a kápiát nagyon
kicsi kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Elkeverjük
a túróval, joghurttal krémesre dolgozzuk (nem kell nagyon ellágyítani), majd
sóval, borssal ízesítjük. Egy nagy, erős alufóliadarabot leterítünk, ráteszünk
egy ugyanakkora sütőpapírt is, amit jól bekenünk olajjal. Ráhelyezzük a
húsmasszát, letakarjuk egy másik sütőpapírral, és sodrófával 1 ujjnyi vastag
téglalappá nyújtjuk. Ekkor a felső sütőpapírt levesszük, a húsra pedig rákenjük
a spenótos masszát, majd az egyik hosszanti felére vastag csíkban ráhalmozzuk a
tojásos krémet. A sütőpapír és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két
végét jól megszorítjuk-csavarjuk, majd tepsibe helyezzük, 2-3 pohár vizet
öntünk alá, és 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át sütjük-pároljuk. Ekkor
kivesszük, a fóliát és a sütőpapírt felszakítjuk, a tekercset jól kitakarjuk,
és 220 fokra emelt hőn 10-15 perc alatt (vagy amennyi szükséges) pirosra
sütjük. Miután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és amikor teljesen hideg, akkor
szeleteljük. Feltétként is fogyasztható bármilyen körettel, de hidegen is
nagyon finom. Sőt. 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése