2019. december 5., csütörtök

Színes fenyősütik


Tavaly készültek ezek az aranyos fenyőfácskák az ünnepre, az ötletet egy angol nyelvű oldalon találtam, de fogalmam sincs, hogy hol, már nem találom. Ha végül rábukkanok, csatolni fogom majd a linket. 


Színes fenyősütik

Hozzávalók: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 20 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 1 teáskanál mandulakivonat (elhagyható), 1 tojás, 40 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, ¼ teáskanál só, piros és zöld gél ételfesték, 1-2 tojásfehérje; porcukor.

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval és a sütőporral, majd félretesszük. Habosra keverjük a vajat a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mandulaaromát és a tojást. Ezután lassan a tojásos keverékhez adjuk a lisztet, és összedolgozzuk. Ha netán úgy tűnik, hogy a tészta túl ragacsos, nem lehet nyújtani, még lehet beledolgozni 1-2 evőkanál lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl keménnyé váljon. Amikor a tészta megvan, háromfelé osztjuk. Egyik harmadba beledolgozzuk a piros, a másikba pedig a zöld gélfestéket. Annyi színezőt adunk hozzá, hogy a masszák élénk színűek legyenek. A harmadik harmad natúran marad. A háromféle színű tésztát két-két folpack vagy két-két sütőpapír között egyforma méretű téglalapokká nyújtjuk, majd a zöld lapot megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, ráfektetjük a fehér lapot, ezt is megkenjük, befedjük a piros lappal, és finoman lenyomkodjuk. A rétegelt lapot hat egyenlő részre vágjuk, és ezeket tojásfehérjével megkenve egymásra helyezzük. Jó tenyérnyi magas „tornyot” kell kapnunk. Ezt a tornyot befóliázva néhány órára hűtőbe tesszük, majd sütés előtt kivesszük, kb. ½ cm vastag szeleteket vágunk belőle, lefektetjük, és fenyőfa alakú kiszúróval kivágjuk. A megmaradt tésztát egyszerűen csak összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Így már nem csíkosak lesznek a sütik, hanem foltosak. 180 fokos sütőben, légkeverésen 7-10 perc alatt megsütjük. Kihűlés után porcukorral megszórva kínáljuk.

NÚ - 2019/dec.


2 megjegyzés: