Tavaly készültek ezek az aranyos fenyőfácskák az ünnepre, az ötletet egy angol nyelvű oldalon találtam, de fogalmam sincs, hogy hol, már nem találom. Ha végül rábukkanok, csatolni fogom majd a linket.
Színes fenyősütik
Hozzávalók: 20
dkg szobahőmérsékletű vaj, 20 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 1
teáskanál mandulakivonat (elhagyható), 1 tojás, 40 dkg liszt, 1 teáskanál
sütőpor, ¼ teáskanál só, piros és zöld gél ételfesték, 1-2 tojásfehérje;
porcukor.
Elkészítése: A
lisztet elvegyítjük a sóval és a sütőporral, majd félretesszük. Habosra
keverjük a vajat a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a
mandulaaromát és a tojást. Ezután lassan a tojásos keverékhez adjuk a lisztet,
és összedolgozzuk. Ha netán úgy tűnik, hogy a tészta túl ragacsos, nem lehet
nyújtani, még lehet beledolgozni 1-2 evőkanál lisztet, de csak óvatosan, nehogy
túl keménnyé váljon. Amikor a tészta megvan, háromfelé osztjuk. Egyik harmadba
beledolgozzuk a piros, a másikba pedig a zöld gélfestéket. Annyi színezőt adunk
hozzá, hogy a masszák élénk színűek legyenek. A harmadik harmad natúran marad.
A háromféle színű tésztát két-két folpack vagy két-két sütőpapír között egyforma
méretű téglalapokká nyújtjuk, majd a zöld lapot megkenjük enyhén felvert
tojásfehérjével, ráfektetjük a fehér lapot, ezt is megkenjük, befedjük a piros
lappal, és finoman lenyomkodjuk. A rétegelt lapot hat egyenlő részre vágjuk, és
ezeket tojásfehérjével megkenve egymásra helyezzük. Jó tenyérnyi magas
„tornyot” kell kapnunk. Ezt a tornyot befóliázva néhány órára hűtőbe tesszük,
majd sütés előtt kivesszük, kb. ½ cm vastag szeleteket vágunk belőle,
lefektetjük, és fenyőfa alakú kiszúróval kivágjuk. A megmaradt tésztát
egyszerűen csak összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Így már nem csíkosak
lesznek a sütik, hanem foltosak. 180 fokos sütőben, légkeverésen 7-10 perc
alatt megsütjük. Kihűlés után porcukorral megszórva kínáljuk.
NÚ - 2019/dec.
Nagyon ötletes, aranyosak lettek!
VálaszTörlésNagyon helyesek. Biztos finomak is.
VálaszTörlés