Csokoládés-meggyes
piskótatekercs
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál xilit, 3 evőkanál Szafi free
karobos muffin- és piskóta lisztkeverék, 1 evőkanál kakaópor, 1 alma, 1 csipet
só;
a töltelékhez: 20 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 dl tejszín, kb. 8
dkg puha vaj vagy mascarpone, 3-4 evőkanál házi, cukormentes meggylekvár;
továbbá: 1,5 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, meggyszemek.
Elkészítése: Az étcsokoládét mikróban összeolvasztjuk a tejszínnel, simára
kavarjuk, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig jól behűtjük. A piskótához
tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a sóval meg a
xilittel. Belekavarjuk a tojássárgáját és a meghámozott, finomra reszelt almát,
majd óvatosan beleforgatjuk a karobos lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral
bélelt nagy méretű tespibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt
megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a piskótáról
a sütőpapírt, majd a lehúzott papír segítségével szorosan feltekerjük. Így hagyjuk
kihűlni. A krémhez a jól kihűlt és visszakeményedett csokoládét kézi mixerrel
jól kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a vajat is (vagy a mascarponét). A
piskótát óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a meggylekvárral, majd
rákenjük a csokoládékrémet, és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy a
tekercs jól összeérjen. Tálalás előtt a habtejszínt keményre verjük, majd eldolgozzuk
a mascarponéval. A tekercs tetejére habrózsákat nyomunk, és minden habrózsára
egy-egy meggyszemet helyezünk. A maradék tejszínes krémet külön kínáljuk a
tekercs mellé.
Megjegyzés: A díszítő krémből nem felejtettem ki az édesítést: nem szükséges
bele semmi édesítő, mert maga a tekercs eléggé édes, így ez kellően egyensúlyozza,
kiegészíti. Ha rendes liszttel készítjük, talán megbír a piskóta plusz 1 evőkanálnyi
kakaóport, és esetleg lehet tenni ½ teáskanálnyi sütőport is bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése