Még sosem készítettem eddig, ez életem első rizottója. Már sokszor rá akartam venni magam, de még sosem mertem kivitelezni. Bár fogalmam sincs, miért, mert olyan egy isteni étel született, hogy ihaj-csuhaj. Első volt, de most már biztos, hogy nem az utolsó. Ez most húsmentesen készült (az ízesítésére használt 3 ajókafilét nem számolom húsnak :D ), de eredetileg bacont is akartam tenni bele, csak már elfogyott. Legközelebb a kolbászosat fogom megkívánni. :D
Édesköményes rizottó (néhány extrával)
Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, ½ édesköménygumó (30-35 dkg), 30 dkg
rizottórizs (egyszerű kerek szemű rizs is jó), 3 ajókafilé (elhagyható), 1-1,5
dl fehérbor, ½ -1 dl tejszín, kb. 2 l gombaalaplé (vagy zöldségalaplé, vagy szűrt
húsleves), 4-5 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors, az édeskömény félretett
zöldje vagy más zöldfűszer;
a gombaalapléhez: kb. 2 l víz, 4 evőkanál zöldfűszeres szárítottgomba-keverék
(2-3 dkg szárított aprított gomba, 1-1 teáskanál szárított petrezselyem és
bazsalikom, ½ - ½ teáskanál fokhagymapor, morzsolt kakukkfű és rozmaring).
Elkészítése: Főni tesszük az alaplé vizét, majd beletesszük a 4 evőkanálnyi
keveréket, és enyhén megsózva, kis lángon, csendesen főzzük 10-15 percig. Ha már
eleve kész alaplevet használunk, csak annyi a dolgunk, hogy felforrósítsuk. A finomra
aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd
hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesköményt, és együtt dinszteljük tovább néhány
percig. Ezután hozzáadjuk a rizst, a villával összenyomott ajókafilét, ha
használunk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig pároljuk,
amíg a rizs a nedvességet beissza. Ezután merőkanalanként öntjük hozzá az
elkészült alaplevet (a fűszerekkel és gombával együtt) (szinte) folytonosan
kavargatva közben, a következő adagot pedig csak akkor öntjük hozzá, amikor az
előzőt a rizs már jól beszívta (általában 1-2 perc). Addig öntjük az alaplevet,
amíg a rizs elkészül, de nem kell vajpuhának lennie, csak amolyan puha al dentének,
vagyis érezni lehessen a szemeket a fogaink között, de nem kell ropogniuk,
természetesen. 😊 Ez az
alaplémennyiség nagyjából szükséges is lesz, sőt, nekem kellett még vagy 2 merőkanálnyi
vizet is hozzáönteni, de gondolom, a rizs fajtájától függ, hogy mennyi folyadékot
képes felvenni. Amikor a rizst késznek ítéljük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük,
ízlés szerint utánasózunk, illetve megborsozzuk. Végül megszórjuk a felaprított
édesköményzölddel, illetve rátesszük a vajat, és hagyjuk ráolvadni. Elkeverjük,
és tálaljuk.
Megjegyzés: A rizottónak szép selymesnek, krémesnek kell lennie, nem szabad
nagyon kiszárítani. A fotón úgy látszik, hogy kissé száraz, mert mire a képet
elkészítettem, a nedvessége kissé leszivárgott, de nagyon jó krémes volt.
Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni.
Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni.
A céklás nagyon izgalmas lehet. Még én sem készítettem rizottót, de ami késik, nem múlik. Kedvcsinálónak biztos jó a kép.
VálaszTörlés