Erdei moha sütemény
Hozzávalók egy 24x35 cm-es tepsihez:
- a piskótához: 4 nagy (XL-es) tojás (vagy 5 kisebb), 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás
cukor, 17 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 25 dkg fagyasztott
spenótpüré, 125 ml olaj, 1 csipet só;
- a fehér krémhez: 5 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy
ízlés szerint), 25 dkg mascarpone, 1 tasak vaníliás cukor, 15 g zselatinpor + 4
evőkanál hideg víz ;
- a gyümölcszseléhez: 3,5 dl áfonyaszörp (vagy bármilyen más piros szörp), 3,5
dl víz, 50 dkg erdeigyümölcs-keverék, 25 g zselatinpor + 5 evőkanál hideg víz;
- a díszítéshez: a tésztából levágott darabok, zöld levelek, piros erdei
áfonya (vagy bármilyen más erdei gyümölcs).
Elkészítése: A piskótához a kiengedett spenótpürét jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk az
olajat és botmixerrel krémmé turmixoljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.
Az egész tojásokat kézi mixer segítségével addig kavarjuk a sóval, a cukorral
meg a vaníliás cukorral, míg szép világos habkrémmé nem válik (5-6 perc). Ekkor
fakanállal belekeverjük a spenótos-olajos masszát, végül pedig laza, körkörös
mozdulatokkal a lisztet is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Kivesszük, rácson hagyjuk kihűlni, majd a tetejéről levágjuk az esetleges „púpokat”,
egyenetlenségeket. Ha nincs ilyen, akkor 2-3 mm-t lapjában levágunk a piskóta
teljes felületéről.
A gyümölcszseléhez a zselatinport beáztatjuk az 5 evőkanál vízbe. Összeforraljuk
a másik adag vizet és a szörpöt, majd amikor felforrt, beletesszük a
gyümölcskeveréket is. Addig hagyjuk a lángon, amíg újra bugyogni nem kezd, és
ekkor félrevesszük. Néhány percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a beáztatott
zselatint, és addig kavarjuk, amíg feloldódik. Ekkor igyekszünk minél hamarabb
lehűteni (pl. hideg vízbe állítva az edényt), majd amikor annyira lehűlt,
betesszük a fagyasztóba, és időnként átkavarjuk. Nem kell megijedni (elég, hogy
én paráztam miatta 😊), meg fog kötni
rendesen, csak egy kis időbe telik.
A fehér krémhez a zselatinport beáztatjuk a 4 evőkanál vízbe. A habtejszínt
keményre verjük, mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A
beáztatott zselatint nagyon kis lángon (állandóan kavargatva és időnként
félrevéve) felolvasztjuk, majd rendre hozzákeverünk 3-4 evőkanálnyi
tejszínhabot, mindegyikkel jól eldolgozva. A kapott folyós masszát kicsinként hozzákeverjük
a mascarponéhoz, majd miután az összes belekerült, lazán beleforgatjuk a
maradék tejszínhabot is. Pici időre a hűtőbe tesszük.
Összerakás:
A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, amelyben sült, és állítható
keretet teszünk köré. (Vagy ennek híján alufóliából készítünk keretet, mint én
is. ), Ahogy a fehér krém kezd megkötni, rásimítjuk a zöld piskótára, majd
amikor a gyümölcszselé is már jócskán kezd összeállni, de még annyira folyós, hogy
szépen el lehessen simítani, ráöntjük és elsimítjuk a fehér krém tetején. Hűtőbe
tesszük néhány órára (legjobb estétől reggelig), majd másnap a levágott
tésztarészeket aprítógépben finoman összemorzsoltatjuk, és egyenletes rétegben
a zselére szórjuk. Tálaláskor a süteményt kockára vágjuk, és zöld levelekkel,
gyümölcsökkel vagy virágokkal díszítjük.
TORTÁK/2021.
Tipp: A megadott cukormennyiségek csak irányadóak. Mi nem szeretjük a túl
édes süteményeket, így nekünk ez, a megadott mennyiségekkel tökéletes volt. Ki-ki
a családja szájíze szerint igazítsa.
Megjegyzés: Nálam cukor helyett xilit, azaz nyírfacukor került bele és Bourbon
vaníliás xilit, illetve liszt helyett Szafi free szénhidrátcsökkentett bagett/zsemle
lisztkeverék. Semmi különbség a búzaliszttel és a CH-csökkentett liszttel
készült piskóta között, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
Többször is sütöttem, kis módosításokkal, nagyon finom lett.
VálaszTörlésMa is sütöm. Köszi a receptet. És jó nyaralást!
Réka, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! :) (Ha jól emlékszem, te zselé nélkül készíted, csak sima gyümölccsel, ugye?) Köszönöm a visszajelzést. Puszi
VálaszTörlés