Ez egy nagyon mutatós előétel, és amennyire étvágygerjesztőnek tűnik, épp annyira hozza is a hozzá fűzött reményeket. Mind a négyünknek nagyon ízlett, még a férjem is csak elismerően nyilatkozott róla, pedig ő nem igazán van oda ezekért az előételekért. Minden ünnepre szoktam valami tekercsfélét vagy lerakott előételt készíteni, idén erre esett a választásom. Ennek az alapötletét is egy lengyel oldalon találtam (lassan mindjárt lengyel-szakértő leszek ), de a saját szánk íze szerint módosítottam az alapanyagokat, és az adagot is az én tepsim méretéhez igazítottam. Ünnepre, vendégvárásra kiválóan alkalmas, csak időben el kell készíteni, hogy legyen ideje lehűlni, összeérni.
Tavaszidéző előételtorta, avagy rakott saláta
Hozzávalók
egy 17x25 cm-es tepsihez:
a laphoz:
2 nagy, XL-es tojás (vagy 3 kisebb), ½ - ½ teáskanál só, bors és szerecsendió, 3-4
cikk fokhagyma, 20 dkg fagyasztott spenótpüré, 60 ml olaj, 3
evőkanál liszt, ½ teáskanál sütőpor;
a különféle krémekhez:
1.
3-3 evőkanál tehéntúró és mascarpone, 2 cikk fokhagyma,
1-2 evőkanál joghurt, só, bors;
2.
5 evőkanál majonéz, 2-3 evőkanál házi ketchup vagy
paprikakrém, 10-15 dkg finomra reszelt sajt, esetleg só, bors, esetleg
csilipehely;
3.
3-4 evőkanál majonéz, 5 dkg parmezán vagy más sajt, só,
bors, citromlé.
továbbá: 1 egész (levesben) főtt csirkemell, 1 piros húsú kápia paprika, 20
dkg fagyasztott zöldborsó, 5 keményre főtt tojás, 1 csokor metélőhagyma (snidling)
a díszítéshez: tetszés szerint friss zöldségek, zöld levelek.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a zúzott
fokhagymával, a sóval meg a fűszerekkel, a tojásfehérjét pedig kemény habbá
verjük. A kiolvasztott, jól kinyomkodott spenótot simára turmixoljuk az
olajjal, a lisztet összevegyítjük a sütőporral. A sárgájához adjuk az olajos
spenótot, majd felváltva beledolgozzuk a sütőporos lisztet és a tojáshabot. A
masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (17x25 cm) és 180 fokos sütőben
10-12 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ezután előkészítjük a
többi hozzávalót: a csirkemellet apróra, a paprikát kis kockákra vágjuk, a
zöldborsót sós-szódabikarbónás vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk
kihűlni, a főtt tojások fehérjét pedig lereszeljük a nagy lyukú reszelőn (a sárgáját
egyelőre egészben félretesszük). Elkészítjük a krémeket is: az egyikhez simára
keverjük a tehéntúrót a mascarponéval meg a zúzott fokhagymával, sóval-borssal
ízesítjük, és elkeverjük kevés joghurttal, csak annyival, amennyitől kellően
krémes lesz, de még jó sűrű marad a krém. A második krémhez a majonézt
elkeverjük a ketchuppal vagy paprikakrémmel és a reszelt sajttal, majd ízlés
szerint fűszerezzük sóval, borssal, csilipehellyel. A harmadik krémhez a
majonézt elkeverjük a parmezánnal és a reszelt tojásfehérjével. Sóval, borssal,
citromlével ízesítjük.
Ezután összerakjuk a tortát:
A kihűlt spenótos lapra rákenjük a túrókrémet, majd elterítjük rajta az
összeaprított csirkehúst. Erre rákenjük a ketchupos-majonézes krémet, majd
eloszlatjuk rajta a paprikakockákat. A paprikára a tojásos-parmezános krém jön,
majd befedjük a zöldborsóval, amit enyhén bele is nyomkodunk az alatta lévő
krémbe. Végül a borsóra szórjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt tojássárgáját,
és ezen eloszlatjuk a felaprított
metélőhagymát. Az összeállított „tortát” hűtőbe tesszük legalább 5-6 órára, de
jobb még több időre, majd kockára vágva kínáljuk. Ha szeretnénk, még
kidíszíthetjük a kockákat ezzel-azzal, de nem muszáj.
Megjegyzés: Majonéz gyanánt egy adag félperces majonéz készítettem, amire
azonban nem volt szükség teljesen, 2-3 kanálnyi még maradt belőle. Érdemes megnézni ezt a receptet a linken, mert tényleg fél perc alatt kész a majonéz, és nem kell bolti beazonosíthatatlan alapanyagú majonéznek nevezett valamire pénzt adni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése