2020. április 19., vasárnap

Szénhidrátcsökkentett fánk


Kicsi lányom fánkot kért mára, és a szokásos, hagyományos változat mellett, amit bevált receptem szerint készítettem (ezúttal a kisebbik adag), magamnak is kedveskedtem egy egészségesebb fánkváltozattal. Tudom, hogy spéci liszt kell hozzá, tehát nem készíthető el, csak ha megvan az a bizonyos liszt, de ha valaki úgy szeretne néha édességet vagy kenyeret enni, hogy utána ne legyen napokig lelkiismeret-furdalása, és a mérleg se mutasson többet, akkor érdemes beszerezni a Szafi-liszteket. Nekem beváltak. 


Szénhidrátcsökkentett fánk

Hozzávalók 16-17 darabhoz: 50 ml víz, 50 ml növényi tejszín (1 dl tej is jó a víz és a tejszín helyett), 2 tojássárgája, 1 késhegynyi só, 1 púpozott evőkanál (ibolyás) nyírfacukor, 3 teáskanál olvasztott kókuszzsír, 10 dkg + még egy pici Szafi free szénhidrátcsökkentett kenyér- és péksüteményliszt, kókuszzsíra sütéshez, porított nyírfacukor a szóráshoz.


Elkészítése: Jól elkeverjük a vizet meg a tejszínt (vagy helyettük a tejet) a tojássárgájával, a nyírfacukorral, a sóval és a kókuszzsírral, majd belekeverjük a lisztet is. Eléggé lágy massza lesz belőle, de ilyennek kell lennie. Pihentetjük 10 percig, ekkorra az állaga már jó gyúrható lesz, majd enyhén lisztezett (ez is Szafi liszt, természetesen) felületen átgyúrjuk. Kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 5-6 cm-es köröket szúrunk ki, közepüket szintén kiszúrjuk (hogy biztosra átsüljenek a korongok), és forró kókuszolajban mindkét oldalán megsütjük. Kevés porított nyírfacukorral megszórva kínáljuk. Ebből az adagból 12 fánkot szúrtam ki, a megmaradt részeket összegyúrva pedig még 4 csörögét is készítettem belőle. 


És a hagyományos fánkjaim:




1 megjegyzés: