Az ünnepekre való készülődéskor általában mindig kerülnek olyan alapanyagok, amik valamilyen szinten maradéknak számítanak. Mint például a levesben főtt zöldség vagy hús. Anyáink-nagyanyáink, ugye, kötelezően böfföt, azaz franciasalátát készítettek belőle, egyszerűen szóba sem került, hogy más is készülhetne. A böff a húsleves velejárója volt. És lényegében senki sem berzenkedett ellene. Engem csak az bosszantott, hogy édesanyám sok-sok krumplit adott hozzá, és tízévente egyszer került bele zöldborsó is. Persze, értem én, hogy a krumplival sokkal több lett belőle, ahogy ő mondta, szaporább lett, a borsót pedig kispórolta. Az okát konkrétan nem tudom, mert úgy emlékszem, hogy borsó- és halkonzerv volt még a legátkosabb időkben is az üzletek polcain, de valamiért neki nem hiányzott belőle.
Nos, azonban én most nem erről szeretnék értekezni tovább, hanem inkább arról, hogy a levesben főtt zöldség és hús nagyon sokoldalú alapanyag, kár kizárólag a franciasalátára gondolni, ha ezek felhasználásáról van szó. Például finom húspástétomot is lehet készíteni belőle, tésztasalátát, húsgaluskát vagy esetleg egy finom zöldségkrémlevest.
Most húsvétkor szintén maradt főtt zöldségem és húsom, és ezúttal salátát készítettem belőle kiegészítve még néhány alapanyaggal. Mivel elővettem és leszűrtem egy üveg sült paprikát, amit a rakott előételtortához szándékoztam először felhasználni, de végül letettem róla, és frisset használtam helyette, így megmaradt a paprika, és attól féltem, ha csak úgy beteszem a hűtőbe néhány nap múlva megromolva fogom előszedni, és dobhatom is ki. A sült paprika mellett pedig csak főtt tojást használtam még hozzá, illetve az öntethez néhány alapanyagot. Kicsi a valószínűsége, hogy valakinek épp ilyen maradékai legyenek, de végülis ez inkább csak ötletadó, bármilyen más alapanyagokkal készülhet. Ha mégis ezt próbálnátok ki, 2-3 kápia paprikát meg kell sütni sütőben vagy parázs fölött, sós-cukros-ecetes vízben érlelni egy picit, és készíthető is a recept.
Tojásos, sült paprikás saláta
Hozzávalók: 1 adag levesben főtt zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 levesben főtt csirkemell, vagy más, csontokról leszedett hús, 10-15 dkg sült paprika, 3 főtt tojás, 15 dkg görög joghurt, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.
Elkészítése: A főtt zöldséget meg a tojást kis kockákra vágjuk, a húst és a sült paprikát felaprítjuk. A joghurtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, majd ráöntjük a feldarabolt alapanyagokra. Jól összekeverjük, tetszés szerint utánaízesítünk, és 1-2 órára hidegbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tetszés szerint díszíthetjük. Vagy sem. :)
Megjegyzés: Hogy ez hány személyre elegendő, az attól is függ, kinek mennyi főtt zöldsége van, illetve milyen étkezésre kínálja a salátát. Az én adagom 4-5 személyre volt elegendő úgy, hogy egyéb ennivaló társaságában volt az asztalon, de ha mondjuk ez lett volna kínálva önmagában, vacsorára, 2-3 személynek lett volna elég.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése