2020. május 14., csütörtök

Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel

Nagyon szeretjük a szabad tűzön készült ételeket legyen szó akár grillezésről, akár bográcsban készült finomságokról. Azért a grillezés gyakoribb szokott lenni, könnyebb "összeütni", mint a bográcsost. A grillezett húsokat nincs mit agyonkomplikálni, de azért egy finom páccal már teljesen más ízélményt lehet elérni, mint az egyszerű só-borssal. Persze, az is finom, és néha az ember kimondottan arra vágyik, hogy minél egyszerűbb, natúrabb módon ízesített ételt fogyasszon, máskor viszont ízorgiára vágyik. No, ez a pác ilyen ízorgiává varázsolta a benne érlelt sertéstarját. És az égvilágon senki sem bánta. :) 

Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel

Hozzávalók (4-5 személyre): 8 szelet sertéstarja, só, bors, vörösbor;

a páchoz: 4-5 szál új fokhagyma vagy 10 cikk fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 csokor medvehagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 diónyi nagyságú gyömbér, 2 evőkanál paprikalekvár (vagy darált sós paprika), 1 evőkanál mustár, 2-3 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 3-4 evőkanál teriyaki szósz (vagy szójaszósz), 1 citrom reszelt héja, ½ teáskanál currypor, 10 evőkanál olaj;

a zöldségekhez: 2 zsenge tök vagy cukkini, 2-3 kápia paprika és lila hagyma, 1-2 sárgarépa, só, bors, olaj, 1 citrom.

Elkészítése: A tarjaszeleteket megszórjuk sóval meg borssal és félretesszük. A páchoz az új fokhagymát meg a hagymát felaprítjuk, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a gyömbért pedig meghámozzuk és lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd beletesszük a hússzeleteket, és kézzel jól összeforgatjuk úgy, hogy a pác a húsokat jól bevonja, és hideg helyre tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára vagy napra. A zöldségeket feldaraboljuk: a tököt ½ cm-es karikákra vágjuk, a kicsumázott paprikát elfelezzük, majd hosszában kettőbe hasítjuk, végül kettévágjuk keresztben is, a hagymát negyedeljük, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. Az összeset tálba tesszük, megszórjuk jól sóval és borssal, ileltve olajat locsolunk rá, és jól összeforgatjuk. Jó, ha ez is áll egy picit, kb. Fél órát. Ezután a húsokról kissé lekaparjuk a pácot, hogy ne égjen meg, és felforrósított grillrácson, időnként vörösborral meglocsolva mindkét oldalukon megsütjük. A zöldségeket is több adagban megsütjük a forró grillrácson. Vigyázat, hoyga  vékony sárgarépaszeletek nehogy megégjenek. A zöldségeknek nem kell teljesen megpuhulniuk, csak roppanósra. Amikor a zöldségek elkészültek, tálba szedjük, meglocsoljuk citromlével, és a grillezett tarja mellé kínáljuk.

Megjegyzés: A megmaradt pácot ha felöntjük tejszínnel vagy kókusztejjel, és jól kiforraljuk, különleges mártást kaphatunk belőle, amit a hús mellé kínálhatunk. Vagy ha ezt nem szeretnénk, felhasználhatjuk valamilyen más étel ízesítésére, fontos azonban, hogy csak olyan ételhez használjuk, amihez a pácmaradékot hőkezeljük. Én egy pikáns gombapástétomhoz használtam fel. 


1 megjegyzés:


  1. De finomat ettetek! Jó is, akinek van kertje 😊 A szüleimnél mikor a lányom még kicsi volt, sokszor ettünk kint a szabadban, nagyon jó volt...

    VálaszTörlés