Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással
Hozzávalók (2 személyre): 3-4 barna csiperke, 2-3 cikk fokhagyma,
olívaolaj, só, bors;
a szószhoz: 3 fehér csiperke, 1 lila hagyma, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors,
citromlé, olívaolaj;
továbbá: 4 szelet kenyér, pici olívaolaj, 4 tojás, só, ecet, metélőhagyma.
Elkészítése: 2-3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított
lila hagymát, majd rádobjuk a feldarabolt fehér csiperkét, 1-2 percig
kavargatva pároljuk, sóval, borssal, szárított tárkonnyal ízesítjük, majd felöntjük a tejszínnel, öntünk
hozzá kevés vizet is, és hagyjuk megfőni. Amikor elkészült, botmixerrel simára
vagy darabosabbra turmixoljuk, utánasózunk-borsozunk, ha szükséges, illetve
citromlével ízesítjük. (Ezt el lehet készíteni előre is, tálaláskor kissé újramelegíthetjük.)
A barna csiperkét félbe, majd szeletekre vágjuk, és 3-4 evőkanál olívaolajon,
nagy lángon, állandóan kavargatva megpirítjuk. Végül hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, elkeverjük, még 1-2 percig pirítjuk, csak ekkor sózzuk-borsozzuk, majd
félrevesszük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, illetve kevés ecetet (2-3 evőkanálnyi)
teszünk bele, valamivel megkavarjuk a vizet, és a merőkanálba feltört tojásokat
óvatosan beleengedjük az edény közepébe. Kb. 3 percig főzzük, majd
szűrőkanállal kivesszük. Ezalatt grillserpenyőben pici olívaolajat forrósítunk,
és a kenyérszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk benne. A kenyérszeleteket
tányérra tesszük, eloszlatjuk rajtuk a pirított gombát, mindegyikre egy-egy
buggyantott tojást helyezünk, és meglocsoljuk gombaszósszal. Metélőhagymával megszórva
kínáljuk.
Megjegyzés: Fontos az időzítés. Ha jól dolgoztunk, akkor pont jókor készül
el minden a leírás sorrendjében, és nem hűl ki. Hogy a buggyantott tojás főzése
is könnyen menjen, mielőtt elkezdenénk készíteni az ételt, jó, ha a tojásokat
egyenként feltörjük egy-egy pohárba, és csak öntjük át a merőkanálba, onnan
pedig beleengedjük a főzővízbe. Amíg a tojások elkészülnek, éppen
megpiríthatjuk a kenyérszeleteket is.
Tipp: Ez az étel úgy lenne az igazi, ha a barna csiperke helyett valamilyen
aromás erdei gombát használhatnánk, pl. rókagombát vagy vargányát, de így is
nagyon finom. Aki teheti, viszont, próbálja ki erdei gombával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése