Sokáig gondolkodtam anno, hogy melyik is az az étel, amit kedvencemnek mondhatnék. És sokáig nem tudtam válaszolni rá. Aztán egyszercsak beugrott: a fasírt. Nincs az az étel, azt hiszem, amit olyan szívesen megennék, mint a fasírtot. Bármikor. És bármilyen kivitelezésben vagy összetételben. Nekem mindegy, hogy húsos vagy sem, hogy apró golyó vagy lapos korong, netán kalács- vagy őzgerincformában megsütött egyben sült fasírt, nekem bármilyen formában nagyon ízlik. Készítettem már disznó-, csirke-, marha- vagy vegyes húsból, gombából, mindenféle zöldségekből (pl. még padlizsánból is), gabonafélékből (pl. rizsből, kölesből, zabból), sőt, még megmaradt hideg puliszkából is készítettem már fasírtot, szóval, ennél az éételnél is a határ a csillagos ég a variációk számát illetően.
És akkor a hosszú bevezető után jöjjön a dolog apropója. Úgy jöttem ma haza munkából, hogy valami ebédet kell készítenem, de mi lesz kész jó hamar, mert nemsokára kezdődött a kurzusom. És eszembe jutott a fasírt. No, de nem volt húsom kiolvasztva, és arra már nem volt időm, hogy belevágjak. Ehelyett szétnéztem a hűtőben meg a kamrában, és abból készítettem fasírtot, ami éppen kéznél volt. 😁😂😂 És a következők kerültek bele:
Zöldségfasírt - gyorsan
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 1 közepes cékla
- 2 jókora zellerszár
- 1/2 piros kápia paprika
- 6-7 cikk fokhagyma
- 5 szelet feketeerdő-sonka
- 3 tojás
- 20 dkg Szafi free ch-csökkentett liszt - bármelyik fajta, én kétfélét használtam (ehelyett normál esetben tennék kb. 10 dkg prézlit és annyi fehérlisztet, amennyitől jól formázható massza alakulna, illetve kb. 1/2 teáskanálnyi sütőport)
- só, bors, olaj
Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk és a sonkával együtt késes aprítóban finomra dolgozzuk. A zöldségkeverékhez adjuk a tojásokat, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd belekeverjük a liszteket, jól összedolgozzuk, és félretesszük 5-10 percre. Ezután vizes kézzel lapos korongokat formálunk és felforrósított olajban mindkét oldalukon megsütjük. A családnak főtt rizzsel és paradicsomszószként funkcionáló házi ketchuppal kínáltam, én csak a szósszal mártogattam.
Tipp: Ha lett volna, de éppen nem volt :P , egy murkot (sárgarépát ;) ) is tettem volna a zöldségekhez, illetve a fentieken kívül bármilyen más zöldséget is használhatunk hozzá.
Izgalmas összeállítás. Milyen jó, hogy nem estél kétségbe. Nagy rutinnal megoldottad a nehéz helyzetet.
VálaszTörlésRég írtál a blogba. Jól vagy?
VálaszTörlésSzia, kedves Névtelen! Köszönöm érdeklődésed! :) Igen, jól vagyok, csak időm nincs ide is írni. Illetve a receptek, a főzés már egy kicsit háttérbe is szorult, amióta nem dolgozom az Erdélyi konyhának. Egy másik dolog pedig az, hogy a Blogger állandóan tiltja le a bejegyzéseimet, mert azt mondja, hogy sértik a közösségi alapelveket. Csak tudnám, hogy egy receptben mi sértheti a közösségi alapelveket... Szóval, lassan már nem is látom értelmét, hogy ide írjam a receptjeimet. Sőt, a meglévőkre is ki kellene találnom valami átköltöztetési módot...
VálaszTörlésSzia, bocsánat, lemaradt a nevem.
VálaszTörlésSajnálom, hogy ilyen jellegű pobléma miatt
nem kerül újabb bejegyzés.
Szép nyarat, jó egészséget Nektek.
Üdvözlettel Ilona.
Kedves Ilona! Én is nagyon sajnálom. De sajnos ez van. Úgy érzem, most már fölösleges időt és energiát fektetni bele azért, hogy lehet egy idő után úgyis valaki eltünteti a receptemet. Például ennél a bejegyzésnél is, ha belemegyek, hogy szerkesszem, csak valami krikszkraksz kódok jelennek meg....
VálaszTörlésEsetleg, ha fenn vagy a FB-on, akkor követheted az ottani oldalamat, a Kalandok a konyhában-t https://www.facebook.com/Kalandokakonyhaban/ , vagy szeretettel várlak az oldalam csoportjába, a Kalandok a konyhában csoportba: https://www.facebook.com/groups/704827886381727/
Üdv, Edith :)
Köszönöm Edith!
VálaszTörlésA sok, sok értékes receptedet ne hagyd veszni.
Szia, üdvözlettel Ilona.
Pontosan. Fantasztikus.
Törlés