A fagyasztóban túrkálgattam, hogy vasárnapi ebédhez vegyek ki valami húst, amikor szembejött velem még egy utolsó adag tavaly lesütött padlizsán. A hússal együtt azt is kivettem és örültem, hogy megvan ezzel a vasárnapi reggeli is!
Az adag jó nagy volt, ezért elhatároztam, hogy most valami újat is kipróbálok a megszokott, hagyományos mellett. A padlizsánhúst kettéosztottam és egyik részét, a nagyobbikat, majonézesen készítettem el, úgy, ahogyan azt még a karácsonyi receptversenyre is leírtam.
A másik felét egy tálba tettem és egy villával zúztam-kavargattam jó darabosra. Jól megsóztam, fokhagymaport szórtam bele, elkavartam kb. 200 g joghurttal és egy picike csokor kaprot aprítottam bele. Nekem nagyon ízlett, szinte egyedül ettem meg. A lányoknak túl fokhagymás volt, csípte őket, Férjecském pedig a kapor ellen berzenkedett. Ő megeszi, de nem mindenben, én pedig most úgy vagyok vele, hogy méginkább szeretem és használom, mint eddig. Ha valakinek, tényleg, a kapor miatt nem tetszene, nyugodtan kipróbálhatja a semlegesebb petrezselyemzölddel vagy semmivel.
Még annyit, hogy ha valaki friss padlizsánból szeretné készíteni, akkor ehhez az adaghoz kb. két padlizsánra van szükség, amit sütőben vagy nyílt lángon megsüt, majd megtisztít a héjától, a húsát pedig egy szűrőben csepegni hagyja egy ideig. A többi ugyanaz.
Joghurtos-fokhagymás padlizsánkrém - FI - 2016/7
Ezt én is nadon szeretem, csak nagyapám állandóan szétfoghagymázza. :-S És végre látom, hogy néz ki a zakuszka, amit már régen ki akartam próbálni!! :-)
VálaszTörlésVirág, mi nem szoktunk tenni fokhagymát az "eredeti" vinetába (padlizsánkrémbe), nem is ismerek senkit itt, aki tenne. De én már próbáltam és ízlett, úgyhogy néha úgy is készítem, viszont akkor hagymát nem teszek bele.
VálaszTörlésA zakuszkát el is készítheted! De majd nyár végén érdemes, akkor minden olcsóbb! Olyan jó ősszel és télen egy-egy másabb reggeli, mint a sonkás-sajtos szendvics! Még a nyár is visszatér egy kicsit, mint a lámpásból (befőttesüvegből:D) kiszabadult szellem!:)