2010. január 22., péntek

Tárkonyos gombaleves - VKF! XXXI. - (2)



Maradékhasznosító leves, úgy, ahogy a 31. VKF! gazdája kéri. A paradicsomszószos fasírt mellé köretként tálalt rizs maradéka talált menedéket benne. Először csak egyszerű tárkonyos levest akartam, füstölt hússal, aztán még megtoldottam némi gombával is. A színe nem igazán magával ragadó, a füstölt hús és a gomba sem kedvezett neki, bár kétségkívül ez utóbbi "rontotta" inkább. De az íze, az nagyon finom lett.

Gombás tárkonyos leves

Hozzávalók: egy kisebb darabka füstölt csont, némi hússal, persze, 1 nagy murok, 1 hagyma, 20 dkg gomba, 3 púpozott ek. főtt rizs, 1 ek. házi paprikakrém (esetleg Édes Anna), 1 ek. házi ételízesítő, só, 1 csipet ecetben eltett tárkony apróra vagdalva, 1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, tárkonyecet ízlés szerint.

Elkészítés:
A csontot jó forró vízben átmossuk, majd kb. két liternyi, szintén forró vízben odatesszük főni. Lefedjük és úgy 1-1,5 órán át felé sem muszáj nézni...
Ekkor pótoljuk a leves elfőtt vizét annyi forró (de jobb, ha lobogó) vízzel, amennyi levest szeretnénk. Megtisztítjuk a hagymát és a murkot (répát), az elsőt apróra vágjuk, az utóbbit a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Pici olajon megfuttatjuk mindkettőt, majd a leveshez adjuk. Beletesszük a darált paprikát, az ételízesítőt és a vékonyra szeletelt gombát és még kb. 15 percig főzzük együtt. Az utolsó 2-3 percben beletesszük a főtt rizset is, hagyjuk néhányat lobbanni, majd elzárjuk a tüzet. Beleszórjuk az apróra vágott zöldeket, ízesítjük tárkonyecettel és ugyancsak ekkor sózzuk is, ha kell. Nekem csak minimális sóval kellett még pótolni, sós volt a hús-csont, a paprikakrém, az ételízesítő, a rizs sem volt ízetlen, sőt, az eltett tárkony és tárkonyecet is sós volt, szóval, sót csak a legvégén tenni bele!!! Lehet tejföllel tálalni, de én ezúttal nem adtam mellé.

FÉL ÓRA - 2010.

5 megjegyzés:

  1. Hozzad csak ugy johetek ,ha mar jol laktam!De azert el kell keszitsek egy jo tarkony levest,de lehet a gombat kihagyom.

    VálaszTörlés
  2. Megint "leragadtam" nálad. :-)
    Pedig most csak azért jöttem, hogy jelentsem, elkészült a grillezett puliszkám - Marcival jól be is ebédeltünk belőle, tejföllel ettük. Viszont az enyém szétesett... Azt gondoltam, legalábbis, hogy könnyebb lesz megfordítani, miután egyik fele már megsült - ekkor esett szét. Azért csak elfogyott. :-)

    Hihetetlen, de ugyanilyen hamburgert ettünk ma vacsorára!!! :-) Csak a hús volt benne más. Pontosan így néznek ki az én zsemléim is. :-)

    A "káposztás bejegyzéshez": ezek szerint a savanyú káposztátok is lila? :-o Még nem hallottam ilyet, a miénk mindig fehér...

    VálaszTörlés
  3. Iri, :D:D:D:D!

    Wise Lady, köszönm.:)

    Kati, örülök, hogy ízlett! Talán túl kemény volt a puliszka, azért esett végül szét. Az enyém is kemény volt, de sütés után egyben maradt. Hanem, ami megmaradt belőle sütés nélkül, az kezdett végül kicsit porladni. Mindenesetre, ha sima puliszkát készítesz, akkor a 9 dl vízhez bőven elég a 3 dl kukoricaliszt/dara. (Írja is Kiskukta$) Az este és is mértem, hogy miből mennyit teszek, mert eddig mindig csak szemre csináltam. Fel is teszem a blogra, hogy meglegyen másnak is.:)

    Hamburger: :D:)

    A káposzta nem lesz lila tőle, legfeljebb 1-2 külső levélnek lesz kicsit másabb a színe. Annyira azért nem erős benne az a pár fej cékla, hogy egy hordónyi káposztát tejesen megfessen!
    Istvánéknál is fehér a káposztalé, és emlékszem, nekem mekkora csalódás volt, amikor először megláttam.:P:D A káposztalé az egyedüli olyan dolog, amire azt mondhatom, hogy számomra az otthoni az igazi. Nincs nekem olyan, hogy csak azt eszem/ettem meg, amit Édesanyám főz/ött, vagy csak az a jó, de a káposztalében nekem mégis EZ az igazi. :) Persze, attól használom és szeretema fehéret is, amit anyóséktól kapunk!:)
    Tegnap jót derültünk I-nal a bejegyzéseden!:D

    VálaszTörlés