2010. május 3., hétfő
Paradicsomos húsgombócleves
Gyors és egyszerű leves, amely az év bármely szakában elkészíthető: nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomlével. Hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor egyaránt tálalható.
Ezzel a szöveggel konferáltam be a fogást a Kifőztük 2. számába, ami már megjelent az elmúlt hónap közepén. Próbáljátok ki ezt az elkészíteni nagyon egyszerű, finom levest!
Hozzávalók:
- 60 dkg darált csirkehús
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1-2 marék zsemlemorzsa
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis zellergumó
- 1 kicsi hagyma
- 1 evőkanál daráltpaprikakrém vagy
- ½ db piros húsú paprika
- 3 paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé
- só, zellerzöld, lestyán
- 3 evőkanál olaj
Elkészítése:
A csirkehúsba beledolgozzuk az áttört fokhagymát, a sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. (Ha más húsból készítjük, egy tojás is elkelhet bele, és akkor valamivel több zsemlemorzsa is szükséges.) A kész masszából diónyi gombócokat formázunk és egy tálcán félretesszük pihenni. A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Ha friss paradicsommal készítjük, akkor ezeket először forró vízbe dobáljuk, majd hideg vízbe tesszük át és a héjukat lehúzzuk, csak azután daraboljuk. Felhevítjük az olajat és rádobjuk a sárgarépakockákat. Néhány percig dinszteljük, majd rendre rádobjuk a gyökérzöldségeket és a hagymát, végül pedig felöntjük vízzel. Ezután kerül bele a paprikakrém és a só. Amikor a zöldségek félpuhák, beledobjuk a paradicsomot, és pár percnyi főzés után a húsgombócokat. Még kb. 10 percig főzzük együtt, ekkor utánasózunk, ha kell, esetleg csipetnyi cukorral ízesítjük és – ízlés szerint - megszórjuk apróra vágott zellerzölddel és/vagy lestyánnal. Ha paradicsomlével készül, akkor ez csak a gombócok után kerül bele, amikor már minden megfőtt. Ebben az esetben csak további 2-3 perc forralást igényel a leves és már kész is. Lehet tejföllel is tálalni, de anélkül talán finomabb.
Nem lehet rossz, még nem ettem levesnek
VálaszTörlésDe jó tippet adtál nekem mára a főzéshez !Köszönöm !
VálaszTörlésBianka, nagyon finom, próbáld csak ki! Én is tavaly ettem először ilyet, egy étteremben, de nagyon megragadott!
VálaszTörlésAnna, örülök, hoyg tudtomon kívül segítettem. Éppen ezért (is) írom a blogot, hátha másnak is segítségére lehetek.
De jóóó, épp valami hasonló járt a fejemben...
VálaszTörlésAkár hiszed akár nem, hétvégén akartam írni neked, hogy segíts kitalálni mit kezdjek a csirkecombokkal, amiket ebédre szántam a családnak. Aztán nem működött a net és eszembe jutott a kukoricapelyhes panír, amiről aztán isírta m a "kaviárban". Szóval azért működött a telepátia.
VálaszTörlésÁgi
Ágnes!:D
VálaszTörlésLáttam a bejegyzésed címét, de valamiért délelőtt nem akarta megnyitni a kaviárt, úgyhogy még nem olvastam!
De majd el fogom!:)
Örülök azért, nagyon.:)
Ágnes, most sem nyitja!
VálaszTörlésMegjelenik az oldal, a blogcím és a leírás, illetve az utolsó bejegyzés címe és ennyi. Se gördíteni nem lehet, semmi. Vajon, mi történhetett?