Ez sem éppen most készült, de ha már amúgyis a régi VKF!-nél tartok, hát ezt is megírom. A csirkecurry után a jerk csirke receptje volt az, amit kipróbáltam a Világjáró fazék című VKF!-re érkezett pályamunkák közül. Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik Piszke, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására. Nem éppen azonnal, de még valamikor nyáridőben sor került rá. Kettejüknél icipici eltérések voltak a pác hozzávalóinál, én végül valami magamfajta változatot alakítottam ki, de hogy pontosan mi került bele, már nem emlékszem. Jobbanmondva, a hozzávalóktól én sem igazán tértem el, de az arányok picit másabbak voltak. Szerintem ki kell próbálni és végül ki-ki kialakítja a szája ízének leginkább megfelelőt. (Nem azt mondom, hogy megváltoztatni a fűszerkeveréket, hiszen akkor már nem az lenne, de gondolom, nem mindegy, ha valamelyik jellegzetes ízű fűszerből (pl. fahéj vagy szegfűszeg stb.) többet vagy kevesebbet használunk hozzá.)
Jerk csirke arany krumplival
Hozzávalók 4
személyre: 2 csirkemell, 60 dkg krumpli, bő olaj, só; a jerk páchoz: 1 közepes
hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szemes bors, 1 teáskanál pirospaprika,
10 szem szegfűbors, 1-2 szegfűszeg, 1 kávéskanál fahéj, ½ kávéskanál
gyömbérpor, ½ kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál friss kakukkfű, 1
citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 1 teáskanál só, 1,5 dl olaj.
Elkészítése: A
csirkemellet jól megmossuk, a vizet felitatjuk róla, majd tetszés szerint nem
túl kicsi darabokra vágjuk. Enyhén megsózzuk, és félretesszük. A pác
hozzávalóit magas falú pohárba tesszük-öntjük, és botmixerrel sima péppé
turmixoljuk. Ha nincs botmixerünk, akkor a száraz, szemes fűszereket
kávédarálóban ledaráljuk, majd alaposan összekeverjük a finomra aprított
hagymával, a zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel, a sóval meg a folyékony
hozzávalókkal. A csirkemellet jó vastagon bekenjük a páccal, tálba tesszük, és
hűtőben legalább 1 napig, de jobb, ha 2 napig, érleljük. Parázs fölött, rácson,
vagy grillserpenyőben 5-10 perc alatt átsütjük, sütőben kb. félóra alatt készül
el.
A krumplit alaposan megsikáljuk, többszöri vízben átmossuk, majd sós
vízben félpuhára főzzük. Hideg vizet engedve rá hirtelen lehűtjük, majd
leszűrjük, és hagyjuk kissé megszikkadni őket. Ezután méretüktől függően héjastól
négybe-hatba vágjuk őket, és felforrósított, bő olajban aranyszínűre sütjük.
Friss saláta illik mellé. Az lett volna az igazi, ha kinti rácson sütöm meg, de akkor nem állt rendelkezésemre csak a gázgrillem, ezért a husi színe nem lett olyan nagyon szép, de az íze nagyon jó volt, és azóta már más húsfajta ízesítéséhez is használtam a pácot.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
(A fotó az aszalódni kitett paradicsomaimat ábrázolja, és csak annyi köze van ehhez a bejegyzéshez, hogy a fentebb említett gázgrill multifunkcionális voltát ábrázolja. A muffinokat, kenyereket, tortákat is rendszerint ezen hűtöm, szóval, igazán jó befektetés volt.:) )
Bár, gondolom, egy kókusztejes-mangós rizsköret inkább beleillik a karib ízvilágba, mint a sült krumpli, én mégis ez utóbbival tálaltam. Az igazság az, hogy "féltem" két számunkra teljesen új ízvilágú ételt tenni az asztalra egyszerre, így aztán kipróbáltam a nyaralásunk alatt oly szívesen fogyasztott "arany krumplit". Amiben semmiféle ördöngösség nincs, csupán a krumplit kell héjában félpuhára főzni, majd azon héjastól hasábokra vágni és forró olajban kisütni, mint a szalmakrumplit. Annál viszont ezerszer zamatosabb, finomabb.
Én is de megenném. Imádom!!
VálaszTörlésNagyon hívogató, nyamiiii!
VálaszTörlésNagyon szívesen elfogyasztanám
VálaszTörlésEz egy nagyon jó recept, érdemes évente elővenni.:)
VálaszTörlés