2011. július 25., hétfő

Tök és padlizsán DuBarry-módra

No, amilyen hangzatos neve van, annyira egyszerű és finom, szinte hétköznapinak mondható étel. Volt egy tököm, egy padlizsánom, egy kisebb karfiolom, mi a szöszt hozzak ki belőlük?! - gondolkodtam. Össze akartam ütni végül valamiféle lecsónak, aztán hogy, hogy nem, beugrott Lajos mari sertésbordája DuBarry-módra, s már vettem is elő a Nagykönyvemet, hogy megnézzem, hogyan is készül pontosan. Persze, nem sertésbordából csináltam, hanem vega-módra: a borda helyét a tök- és padlizsánkarikák vették át.
Nagyon finom lett, majdnem egyedül ettem meg az egészet (ebédre és vacsorára, kenyér nélkül) több okból is: egyrészt alig tudtam leállni vele, befejeztem az evést, de még mindig visszatértem egy-egy falatkára; a férjem nem volt itthon, de amúgysincs oda túlzottan a tökös dolgokért, a lányok meg elkezdtek hisztizni, hogy egyik ezt nem szereti belőle, a másik azt, végül a nagy ette a padlizsánt és a mártásos karfiolt, a kicsit pedig mindent kiköpött, amiben valami darabosat érzett, tehát csak a sült mártást ette. Azért - ismervén őket - nem csodálkoznék, ha következő alkalommal ez lenne a kedvenc ételük!:P



Tök és padlizsán DuBarry-módra

Hozzávalók: 1-1 nagyjából egyforma méretű, vastagságú tök és padlizsán, 1 kisebb fej karfiol, 5 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, 10-15 dkg sajt, só, zöld bors, szerecsendió, esetleg citromlé; olaj, zsemlemorzsa a kenéshez

Elkészítése: A padlizsánt és a tököt jól megmossuk, és hámozatlanul kb. kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Külön edénybe téve őket, lesózzuk (a padlizsánt lehet valamivel jobban is). Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, és az újraforrástól számított 3-5 percig hagyjuk főni. Ekkor leszűrjük, és azonnal hideg vízbe állítjuk.

A padlizsánt szűrőbe tesszük át és folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlőre rakosgatjuk ki. A tökről lerázogatjuk a kiengedett sós levet, de azt nem kell lemosni. A karfiolt is leszűrjük.
Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kirakjuk padlizsánkarikákkal. Minden padlizsánra helyezünk egy-egy tökkarikát, és amíg a mártás elkészül, forró sütőben elősütjük.

A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük 2-3 dl hideg tejjel, és simára kavarjuk.  Ekkor félrevesszük a lángról, egyenként hozzákeverjük a tojásokat (a másodikat csak akkor, amikor az elsőt már jól elkavartuk), majd felöntjük a maradék tejjel és a tejszínnel. (Az eredeti receptben 4 tojássárgáját írt a Mornay-mártásba, illetve a tejszínt félig felverve kellett volna hozzákeverni, de annyi tojást sajnáltam "elpazarolni", 1 dl tejszínnel meg nem volt kedvem pepecselni.:P) Néhány percig forraljuk, közben sózzuk, illetve ízesítjük durvára tört zöld borssal és őrölt szerecsendióval, (esetleg citromlével) végül pedig belekeverjük a lereszelt sajtot, és jól eldolgozzuk benne.
 Kivesszük a sütőből a tálat, a karfiolrózsákat szétosztjuk a tökszeletek tetején, és az egészet bevonjuk a Mornay-mártással. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a mártás teteje szép aranysárgára nem pirul.

Mivel a karfiol, a tök és a padlizsán is semleges zöldség, ezt az ételt akár hús-, akár zöldség-, akár tésztanapon lehet enni. Mondjuk ... zöldség- és tésztanapon nem muszáj sajtot, tejet tenni bele, lehet vízzel és kevés tejszínnel/tejföllel is készíteni. A tojás sem feltétlenül szükséges bele.

NÚ - 2019/AUG.

8 megjegyzés:

  1. Ennék belőle, biztosan finom!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom! Én csirkemell-karfiol párosából szoktam készíteni, de biztosan jó csak zöldségből is, hús nélkül.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehetett, szeretem az ilyen ételeket.

    VálaszTörlés
  4. Én is kérnék belőle,mindhárom zöldséget szeretem.Nagyon guszta lett és ötletes.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!:)
    Próbáljátok ki! Aki szereti a hozzávalókat, annak kedvencévé válik, az biztos. Az a sajtmártás csodákat művel a zöldségekkel!:)

    VálaszTörlés
  6. Na, akkor ezt a csodát szeretném megélni :) Ki fogom próbálni, lementettem!

    VálaszTörlés