No, amilyen hangzatos neve van, annyira egyszerű és finom, szinte hétköznapinak mondható étel. Volt egy tököm, egy padlizsánom, egy kisebb karfiolom, mi a szöszt hozzak ki belőlük?! - gondolkodtam. Össze akartam ütni végül valamiféle lecsónak, aztán hogy, hogy nem, beugrott Lajos mari sertésbordája DuBarry-módra, s már vettem is elő a Nagykönyvemet, hogy megnézzem, hogyan is készül pontosan. Persze, nem sertésbordából csináltam, hanem vega-módra: a borda helyét a tök- és padlizsánkarikák vették át.
Nagyon finom lett, majdnem egyedül ettem meg az egészet (ebédre és vacsorára, kenyér nélkül) több okból is: egyrészt alig tudtam leállni vele, befejeztem az evést, de még mindig visszatértem egy-egy falatkára; a férjem nem volt itthon, de amúgysincs oda túlzottan a tökös dolgokért, a lányok meg elkezdtek hisztizni, hogy egyik ezt nem szereti belőle, a másik azt, végül a nagy ette a padlizsánt és a mártásos karfiolt, a kicsit pedig mindent kiköpött, amiben valami darabosat érzett, tehát csak a sült mártást ette. Azért - ismervén őket - nem csodálkoznék, ha következő alkalommal ez lenne a kedvenc ételük!:P
Tök és padlizsán DuBarry-módra
Hozzávalók: 1-1 nagyjából egyforma méretű, vastagságú tök és padlizsán, 1 kisebb fej karfiol, 5 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, 10-15 dkg sajt, só, zöld bors, szerecsendió, esetleg citromlé; olaj, zsemlemorzsa a kenéshez
Elkészítése: A padlizsánt és a tököt jól megmossuk, és hámozatlanul kb. kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Külön edénybe téve őket, lesózzuk (a padlizsánt lehet valamivel jobban is). Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, és az újraforrástól számított 3-5 percig hagyjuk főni. Ekkor leszűrjük, és azonnal hideg vízbe állítjuk.
A padlizsánt szűrőbe tesszük át és folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlőre rakosgatjuk ki. A tökről lerázogatjuk a kiengedett sós levet, de azt nem kell lemosni. A karfiolt is leszűrjük.
Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kirakjuk padlizsánkarikákkal. Minden padlizsánra helyezünk egy-egy tökkarikát, és amíg a mártás elkészül, forró sütőben elősütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük 2-3 dl hideg tejjel, és simára kavarjuk. Ekkor félrevesszük a lángról, egyenként hozzákeverjük a tojásokat (a másodikat csak akkor, amikor az elsőt már jól elkavartuk), majd felöntjük a maradék tejjel és a tejszínnel. (Az eredeti receptben 4 tojássárgáját írt a Mornay-mártásba, illetve a tejszínt félig felverve kellett volna hozzákeverni, de annyi tojást sajnáltam "elpazarolni", 1 dl tejszínnel meg nem volt kedvem pepecselni.:P) Néhány percig forraljuk, közben sózzuk, illetve ízesítjük durvára tört zöld borssal és őrölt szerecsendióval, (esetleg citromlével) végül pedig belekeverjük a lereszelt sajtot, és jól eldolgozzuk benne.
Kivesszük a sütőből a tálat, a karfiolrózsákat szétosztjuk a tökszeletek tetején, és az egészet bevonjuk a Mornay-mártással. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a mártás teteje szép aranysárgára nem pirul.
Mivel a karfiol, a tök és a padlizsán is semleges zöldség, ezt az ételt akár hús-, akár zöldség-, akár tésztanapon lehet enni. Mondjuk ... zöldség- és tésztanapon nem muszáj sajtot, tejet tenni bele, lehet vízzel és kevés tejszínnel/tejföllel is készíteni. A tojás sem feltétlenül szükséges bele.
NÚ - 2019/AUG.
Ennék belőle, biztosan finom!
VálaszTörlésNagyon finom! Én csirkemell-karfiol párosából szoktam készíteni, de biztosan jó csak zöldségből is, hús nélkül.
VálaszTörlésNagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésNagyon fincsi lehetett, szeretem az ilyen ételeket.
VálaszTörlésÉn is kérnék belőle,mindhárom zöldséget szeretem.Nagyon guszta lett és ötletes.
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
VálaszTörlésPróbáljátok ki! Aki szereti a hozzávalókat, annak kedvencévé válik, az biztos. Az a sajtmártás csodákat művel a zöldségekkel!:)
Na, akkor ezt a csodát szeretném megélni :) Ki fogom próbálni, lementettem!
VálaszTörlésKöszi, ezt teetszik! :)
VálaszTörlés