Gyöngyinél láttam meg a címet, és ahogy beleolvastam az első néhány sorba, már be is indultak a fogaskerekek. A tulajdonképpeni recept elolvasásáig végül már el sem jutottam, mert erősen mehetnékem lett hagymát venni. (Pedig itthon is lett volna, csak nem tölthető méretűek.) Útközben azt is kitaláltam, hogy mivel tálalom, és ha már ilyen jeles nap következett, mint a mai, hát alkalomhoz illő ünnepi ruhába öltöztettem. Ilyen lett, és így készült.
Hús nélküli töltött hagyma spenótsalátával
Hozzávalók 4-5 személyre: 10 nagy hagyma, 10 dkg vegyes gabonapehely, 2 dkg szárított vargánya, 1 evőkanál paprikalekvár, 10 dkg karakteres ízű sajt (nálam Montana a Napolact-tól) vagy juhtúró, 1 tojás, 2 evőkanál petrezselyemzöld, só, bors, vaj, olaj, zsemlemorzsa; a salátához: 50 dkg spenót, só, 1-2 evőkanál méz, 5 evőkanál balzsamecet, 5 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, alsó és felső felét is laposra vágjuk. Egy szélesebb edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beletesszük a hagymákat, és 20-25 percig kis lángon, fedő alatt főzzük. Ezalatt a gabonapelyhet és az összemorzsolt vargányát tálba tesszük, felöntjük egy pohár forró vízzel, és hagyjuk duzzadni. Egy hőálló tálat alaposan kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és félretesszük. A félpuha hagymákat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, néhány percig hűlni hagyjuk, maj kiskanállal vagy késsel kikaparjuk a belsejüket. Az kivájt hagymákat a kikent tálba helyezzük, belsejüket pedig finomra vágjuk vagy késes aprítóval felaprítjuk. (Nem muszáj az egészet felhasználni, én kb. felét használtam fel a kivájt mennyiségnek.) Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a felaprított hagymát , és néhány percig dinszteljük. A beáztatott gabonapelyhet leszűrjük (a levét nem dobjuk el), kissé ki is nyomkodjuk, majd a hagymára dobjuk, és elkavarjuk. Ezután beletesszük a paprikalekvárt, sózzuk és borsozzuk, majd néhány percig együtt pároljuk. Félrehúzzuk a lángról, végül pedig hozzáadjuk az elmorzsolt vagy lereszelt sajtot, a petrezselyemzöldet meg a tojást, alaposan elkeverjük, illetve sóval és borssal utánaízesítünk, ha szükséges. A kivájt hagymákat púpozva megtöltjük a töltelékkel, az edénybe öntjük a gabonapehely és a vargánya leszűrt áztatólevét, és lefedve forró sütőbe toljuk. 40-45 perc alatt készre pároljuk; az utolsó 5-10 percben fedő nélkül pirítjuk. A salátához a zsenge spenótleveleket megmossuk, száraikat lecsipkedjük, tálba tesszük, és megsózzuk. A balzsamecetet, a mézet és az olívaolajat habverővel sűrűre kavarjuk, majd rálocsoljuk a spenótsalátára. Tálaláskor egy tányérra halmozunk néhány spenótlevelet, ráhelyezzük a töltött hagymát, a tetejére pedig egy koktélparadicsomot helyezünk.
A tölteléke nagyon finom lett, a gabonapehely szinte hús érzetét keltette, a hagymát viszont eléggé turkálta a családom. Legközelebb ugyanezt a tölteléket más zöldségekbe töltve fogom kipróbálni: paprikába, paradicsomba, tökbe, esetleg padlizsánba.
ÍZES-SZÍNES - 2012.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése